Conceptul unui rezervor de apă (Partea III)
ÎNTREŢINEREA
Unii oameni cred că îngrijirea iazului creează multe probleme: acesta, trebuie să fie curăţat, acoperit cu plasă împotriva frunzişului căzut. Este clar că toate aceste temeri, sunt false. Dacă rezervorul de apă se face suficient de mare şi de la bun început aţi prevăzut totul , aţi asigurat un echilibru corect între toate componentele acestui mini-ecosistem, atunci nu veţi avea nici un fel de necazuri: iazul va avea viaţa sa naturală, curăţindu-se de sine stătător. În condiţiile normale, peştii şi plantele vor stabili propriul lor echilibru biologic.Atunci când produsele din deşeurile în urma unor specii ,devin necesare pentru existenţa altor specii. Iar dvs, urmărind viaţa din apă şi din jurul ei, veţi observa când trebuie să interveniţi şi să ajustaţi numărul de locuitori: ceva veţi elimina, ceva veţi adăuga.
Toamna aproape în toate rezervoarele de apă se observă "înflorirea" apei. Dacă plantele sunt alese în mod corect şi echilibrul biologic în iaz nu este perturbat, "înflorirea" va dispărea cu timpul, fără intervenţia străină.
Purificatori naturali ai rezervoarelor de apă:
- Rădăcinile acvatice de sălcii de culoare alb-roz,curăţă bine apa de substanţele organice, la excesul cărora se începe "înflorirea" apei.
- Planta din specia Myriophyllum verticallatul, de asemenea, purifică apa.
- Melcii acvatici (Lymnaeidae) vor ajuta să luptaţi cu înflorirea apei şi vor curăţa depozitele de sare pe partea de jos. Ei, deasemenea, pot mânca frunzele nuferilor slăbiţi.
- Crapul erbivor va curăţa eficient iazul de alge.
- Pentru purificarea apei sunt necesari şi mormolocii.
- Un mare beneficiu la epurarea apei iazului îl aduc, puricii de apă (Daphnia).
- Melcii acvatici (Planorbidae R.), moluştii de tip (Viviparidae) şi moluştii bivalve (Sphaeriidae) mănâncă cu plăcere algele.
În timpul iernii ,pentru a furniza oxigen peştilor, se fac găuri. Nu puteţi sparge gheaţa cu un ciocan, deoarece unda de şoc poate provoca daune peştilor. Este mai simplu să faceţi o gaură în gheaţă, dacă veţi pune pe ea un vas cu apă fierbinte. Trestia, papura, stuful, nu vor permite peştilor să se sufoce în timpul iernii, atunci când lacul se va acoperit cu gheaţă.
Cu timpul, în lac se acumulează nămol din praf, frunziş, resturi organice, se formează detritus, mediul de trai şi hrană pentru mai multe bacterii, protozoare, viermi. Este o parte importantă a lanţului de viaţă. Periodic, excesul de nămol poate fi îndepărtat: este un excelent îngrăşământ pentru plante. Sau utilizaţi-l pentru spălat. Din timpurile străvechi se ştie că nămolul din lac, în afară de proprietăţile terapeutice, spală bine corpul.
Plantate aproape de apă, salcia, răchita, arinul vor trage apele subterane, vor reduce evaporarea de la suprafaţa rezervorului de apă datorită umbrei şi vor consolida malurile. Experţii nu recomandă să plantaţi aproape de lac castanul sălbatic şi plopul, deoarece la descompunerea frunzelor lor în apă nimereşte o mulţime de substanţe toxice. Curăţaţi suprafaţa lacului de crengi şi frunze plutitoare, mai ales toamna.
Crapul, broaştele şi broaştele râioase vor prinde ţânţarii, care se vor înmulţi lângă apă. Plutele mici din materialul non-scufundator vor fi utilizate de păsări pentru a bea apă, iar de broaşte , pentru băi de soare.
Este interzisă nimerirea mijloacelor sintetice moderne, de obicei, conţinute în praful de spălat , săpunuri. Ele ucid organizmele vii. Neutralizarea lor cu ajutorul mecanismelor naturale este limitată. În schimb, ecosistemul va neutraliza săpunul simplu, fără aditivi, sărurile de calciu şi de magneziu îl fac insolubil, iar bacteriile lipofile le metabolizează complet.
Literatura:
Родыгин Владимир, «Живое озеро», «Ивовый метод борьбы с "цветением" воды»,
Жирмунская Н.М., «Огород без химии»,
«Гидротехнические сооружения на дачном участке», Скрынников Г.В.
Источник: gazeta.rodpomestye.info