ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Construcţii verzi devin un standard pentru companiile europene, nu şi pentru consumatori
 

 

La această concluzie au ajuns mai mulți experți după finalizarea expoziţiei mondiale de construcţii verzi Ecobuild 2013. Ar trebui să ne așteptăm la o activitate de consum în viitorul apropiat?

 

Pentru portalul GreenEvolution trei zile la Ecobuild au trecut într-o clipă. În ciuda abundenței de exponate, tehnologii, inovări și rapoarte – angajaţii portalului au reușit să vizualizeze toate standurile de bază, să discute cu experții și colecteze materiale pentru a scrie în urma expoziției o mulţime de articole.

Principala concluzie care poate fi trasă din Ecobuild 2013 - piața infrastructurii verde este în creștere, ceea ce bucură. În centrul atenției - sporirea utilizării materialelor de construcție ecologice. În fiecare an betonul şi cărămida devin tot mai verzi.

Managerul companiei britanice Lafarge Tarmac care este furnizorul important de materiale de construcţii ecologice Emma Haynes a relatat despre principalele tendințe în acest segment de piaţă: a face betonul mai durabil prin reducerea intensității energetice în procesului de producție a cimentului. Standul companiei Lafarge Tarmac a atras atenţia vizitatorilor nu numai datorită producerii amestecurilor de beton energetic eficiente, dar şi unei structuri din două etaje, care demonstrează "lumea fără materiale de construcţii". Lozinca instalaţiei: fără materiale de construcție societatea modernă nu se dezvoltă, dar a reduce amprenta de carbon este posibil și necesar.

În acest context, trebuie menţionată paia ca material de izolare. Tehnologiile vechi în combinație cu ipsosul inovator găsesc tot mai mulţi susținători. În primul rând, este vorba de construcţii individuale. Designerii sunt predispuşi pentru utilizarea maximă în construcții a pietrei naturale și a blocurilor ecologice fabricate din anvelope reciclate.

În Europa creşte numărul construcţiilor din lemn. În Marea Britanie lemnul este considerat material durabil. Acolo există chiar și un premiu special care încurajează constructorii şi designerii pentru a folosi lemnul – The Wood Awards.

În ciuda dorinței majorității participanților pe piața construcțiilor verzi de a minimiza utilizarea structurilor metalice (din cauza intensităţii energetice înalte a procesului de producție), fără ele nu ne putem abţine. Dar în acest caz există soluții care vor fi p e placul suporterilor de construcții ecologic eficiente. Cea mai importantă dintre ele este reutilizarea aluminiului.

Pe standul Smart Architectural Aluminium au fost prezentate mostre de produse de înaltă calitate, fabricate la 75% din deșeuri reciclate. Această abordare permite o reducere de 95% a intensității energetice de producere a metalului.

Materiale de construcţii ecologice sunt o componentă inevitabilă a unei case pasive. Casele pasive cu utilizarea corectă a caracteristicilor arhitecturale pasive nu necesită investiții financiare considerabile. În Marea Britanie, construcția clădirilor verzi este un segment separat al pieței.

Soluţii de inginerie moderne pot reduce aproape la zero pierderile de căldură. Acest lucru se realizează, în primul rând, prin utilizarea materialelor uniforme, materialelor cu o izolaţie termică ridicată, datorită izolării termice a ferestrelor și ușilor cu mai multe profiluri, unui diagnostic de înaltă calitate a pierderilor de căldură în timpul construcției și reconstrucției.

Și totuși fără o sursă de căldură nu se va abţine nici o casă pasivă, chiar și cea mai protejată de pierderi de căldură. Pentru Europa încălzirea cu gaze nu este cea mai eficientă soluţie(în contrast cu Rusia, bogată în gaze). Judecând după Ecobuild, inginerii occidentali consideră utilizarea pompelor de căldură sau cazanelor pe peleţi, care au câştigat simpatiile inclusiv şi fanilor şemineurilor, cea mai avantajoasă soluţie.

Există o părere că tehnologiile verzi implică costuri suplimentare, - spune Terence Beckett de la BRE Global. - Însă soluțiile, care s-au răspândit în ultimii ani și s-au integrat cu succes în structura caselor, nu necesită costuri financiare suplimentare, iar dezvoltarea durabilă în construcţii a devenit un standard.

Același standard devine şi utilizarea diferitelor forme de înverzire a spațiilor de locuit: acoperişuri verzi, pereți verzi, faţade verzi. Unul dintre liderii de piață, compania Biotecture Ltd, a propus o serie de decizii eco-design. Însă merită de menționat că aranjarea grădinilor suspendate deocamdată rămâne un privilegiu al caselor bogate din Londra care nu regretă mijloace financiare pentru a menține imaginea companiilor verzi.

Dar, în general, tehnologiile verzi mai mult nu sunt ceva inaccesibil pentru adoptarea în masă. Cu toate acestea, experții recunosc că principalul impuls pentru dezvoltarea continue ar trebui să fie cererea de consum, care în prezent rămâne la un nivel scăzut.

În scopul de a ascuți interesul oamenilor pentru subiectul dat, experţii recomandă de introdus în lexiconul constructorilor conceptul de "pașaportul verde". La nivelul de bază este informaţia detaliată privind utilizarea tehnologiilor curate în construcția obiectelor. Consumatorul ar trebui să știe ce beneficii el va primi de la o viață într-o casa energetic eficientă. Nu numai directe (economic), dar și indirecte (ecologice).

Una dintre tendințele ideologice ale viitorul apropiat ar putea deveni sloganul: „Dezvoltarea durabilă - contribuția fiecărui individ”. În Europa, sub această denumire vor fi create comunităţi capabile să gestioneze zonele lor şi să monitorizeze eficiența punerii în aplicare a inovărilor ecologice, ca consumatorii pe buzunarul propriu să simtă beneficiile unei astfel de punere în aplicare. Experţii cred că nimic mai bun decât propria experiență de succes nu încurajează oamenii să folosească noile tehnologii.

Trebuie remarcat o creștere semnificativă a interesului pentru tema gestionării apelor. La expoziție, mai multe companii au oferit soluții interesante pentru colectarea apei de ploaie, filtrarea și folosirea în scopuri tehnice. Trendul incontestabil sunt robinetele și toaletele eficiente. Dacă specialiştii ar combina toate soluțiile de economisire a apei, este posibil de a reduce consumul mediu de apă în gospodării cu 80-90%.

Acelaşi lucru se referă la iluminatul energetic eficient, care la montarea variatoarelor, poate fi redus la valori joase.

Cu alte cuvinte, consumul redus al energiei este o alternativă reală la locuinţe din sec. XX. Instrumente pentru aplicare în viaţă a soluţiilor semi-fantastice sunt deja disponibile. Cele mai multe dintre ele au fost expuse la Ecobuild 2013 din Londra.

 

 

 

Sursa: ekopower.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Joi, 08 august 2013 16:52
Vizualizări: 4755

Citiţi de asemenea

O gîscă salvată refuză să zboare de la bărbatul care i-a salvat viața cu mulți ani în urmă...
158
Agricultura este o parte integrantă a vieții planetei noastre. Ea oferă hrană și resurse societății noastre, dar impactu...
152
În fiecare an, în a treia zi de sîmbătă a lunii septembrie este marcată ziua mondială a curățeniei. Fundația ECODAVA s-a...
310
Singura parte solidă a corpului caracatiței este ciocul asemănător cu cel al papagalului. Restul corpului este extrem de...
496