ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Construcțiile în interiorul cartierelor au fost interzise

La propunerea președintelui fracţiunii PCRM şi celor fără de partid în CMC, Vasile Chirtoca, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat o decizie importantă cu privire la stabilirea unor restricții la executarea lucrărilor de construcții în interiorul cartierelor locative din municipiul Chișinău

Astfel, decizia aprobată de CMC prevede că:

Nu se admite construcția obiectivelor noi în spațiul din interiorul cartierelor locative, cu excepția următoarelor obiective: de sport și joacă, cu caracter cultural și artistic, locurilor de agrement și odihnă, nu mai înalte de 2 nivele. Un alt punct important din decizie prevede că nu se admite construcția obiectivelor noi, în spațiul între clădirile existente (amplasate pe frontul stradal) și stradă (trotuar și carosabil).

Solicitat de NOI.md, Vasile Chirtoca, a spus că scopul acestei decizii este de a termina bătălia dintre locuitorii capitalei și antreprenorii care vor să ridice blocuri chiar în interiorul curților blocurilor.

“Noi ne mîndrim de calitatea înaltă a construcțiilor la care s-a ajuns acum. Avem zeci de companii bune, calitative, însă activitatea noastră de business trebuie să fie desfășurată ca să nu facem probleme cuiva. Dar aici se primește că se vinde un lot de pamînt în interiorul unui cartier creat cu zeci de ani în urmă, unde oamenii sînt obișnuiți să se plimbe, copii să se joace, sînt parcări, spații verzi, iar într-o zi se ridica un gard și se încep construcții de zece, cincisprezece nivele. Mai mult ca atît, construcția se îngrădește și aici locuiește, așa numita, «elită». Dar cine sînt locuitorii, care s-au născut în cartierile acestea și și-au educat și copii lor? Oameni de sortul doi? Trebuie să terminăm cu această bătălie dintre locuitori și antreprenori”, a spus Vasile Chirtoca.

Cît privește extinderea construcțiilor la nivelul parterului în spațiul public, dar și ieșirea treptelor scărilor și rampelor de acces la parterul sau demisolul clădirii pe căile publice, la fel a fost interzisă.

De asemenea, a fost interzisă eliberarea certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire pe terenurile libere transmise în proprietate privată sau în arendă în baza actelor judecătorești și ale executorilor judecătorești. Toate aceste decizii vor fi contestate pînă la epuizarea tuturor căilor de atac.

Necătînd la asta, ca despăgubire, Vasile Chirtoca a precizat că, deținătorilor terenurilor libere, proprietate privată și proprietate publică din curțile blocurilor (date în arenda), li se va propune schimbarea acestor terenuri.

„Sînt deja multe terenuri care sînt cîștigate nelegitim prin decizii de judecată, dar sînt și terenuri cumpărate legitim. Vă întrebați cum procedam cu acești antreprenori? Noi o să le propunem alte terenuri. Cred că mult mai interesant va fi pentru ei să participe într-un proiect care este desfășurat pe 6 hectare, pe 10 hectare iar acolo vor fi toate obiectivele sociale, bazine, terenuri de sport, scuaruri, cărărușe de plimbat pentru pensionari, nu ca acum cînd se construiește ceva și acolo nici nu ai unde ieși”, a conchis consilierul municipal.

În decizie se atenționează Primarul general al municipiului Chișinău, Direcția asistență juridica a Primăriei municipiului Chișinău și Direcția generala arhitectură, urbanism și relații funciare, asupra inadmisibilității încălcării prevederilor prezentei decizii.

Anterior, președintele fracţiunii PCRM şi celor fără de partid în CMC, Vasile Chirtoca, a declarat că în Chișinău situația „se încinge“ în rîndul locuitorilor, din cauza construcțiilor masive din cartierele de locuit.

Mulți sînt nemulțumiți de faptul că construcțiile nu sînt coordonare cu ei și că le este încălcat habitatul, totodată, acestea ducînd la reducerea masivă a zonelor „verzi“ și a parcurilor din curțile lor.

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 19 iulie 2017 13:22
Vizualizări: 1131

Citiţi de asemenea

Prezența urmelor de prelucrare și prezența coloanelor simetrice netede sub baza sa exclud posibilitatea unei formări nat...
105
Casele neobișnuite în stil terasă și străzile înguste și labirintice din Mardin amintesc de moștenirea arabă prin stilul...
92
Nu, nu e sfîrșitul lumii! Și nici un tsunami! Și nici Photoshop! Nu sînt nicifotografii dintr-un film apocaliptic!Aceste...
90
Scara a suferit cel mai probabil un proces de calcificare. Apa de ploaie care curge de-a lungul perimetrului calcarului,...
87