Consumatorii de deşeuri utilizează plasticul
În jungla din America de Sud, au fost descoperite ciuperci, care preferă să consume plasticul. Poate că anume ele vor salva omenirea de moarte sub mormanele de deşeuri non-degradabile acumulate, care nu se descompun în natură.
Mai precis, este vorba despre poliuretani, polimeri cu o mare varietate de proprietăţi, care sunt aplicate pe scară largă în industrie şi agricultură.
Din acestea se fabrică adezivi şi piese, tălpi, mobilier, implanturi şi izolatori - toate, depăşind un termen de exploatare, nimeresc la un depozit de deşeuri. Acolo poliuretanul stă o lungă perioadă de timp, practic, fără a se descompune în condiţii naturale. Doar dacă ciupercile, descoperite recent în jungla amazoniană, nu se vor năpusti asupra lui.
Această regiune este cunoscută ca locul de habitat al celei mai mare şi mai diverse biocenoze de pe planetă şi pînă în prezent, în aceste păduri tropicale se găseşte un număr foarte mare de creaturi necunoscute anterior. Studiul biocenozei este dedicat activităţii Rainforest Expedition and Laboratory, care călătoreşte în fiecare an din SUA, în una din ţările din America de Sud şi se întoarce cu noi descoperiri.
Ultima călătorie a fost în Ecuador. Echipa mare de studenţi şi cadre didactice a fost condusă de profesorul Scott Strobel şi cea mai senzaţională descoperire a fost o ciupercă microscopică Pestalotiopsis microspora. Potrivit cercetătorilor, ea a devenit primul organism cunoscut care poate se simţi bine cu o dieta din doar poliuretan şi în plus, face acest lucru chiar şi în condiţii anaerobe, adică în lipsa oxigenului. Acest lucru înseamnă că ciuperca va "lucra" chiar adînc în subteran sau în depozite de deşeuri în care "stocul" de poliuretan este îndeajuns pentru mai multe generaţii.
Oamenii de ştiinţă au identificat deja o enzimă care acordă ciupercii astfel de posibilităţi "paranormale" şi-i permite să descompună un plastic foarte stabil, din punct de vedere chimic. Acum, va fi nevoie de un studiu mai aprofundat al microbii şi al proteinei magice. Şi poate că în viitor, pentru eliminarea deşeurilor vor fi utilizate ciupercile, care fără oboseală vor utiliza rapid plasticul cu ajutorul substanţelor fermentatoare sau enzimelor.
Sursa: vpomestie.ru