Consumul de apă pentru producerea alimentelor
Consumul de apă pentru producerea alimentelor
În acest an blogul Action Day este consacrat apei şi GreenWord din nou ia parte activă în acesta. Vrem să vă arătăm importanţa, pe care o ocupă apa în vieţile noastre, oferind exemplul cheltuielilor de apă pentru producerea celor mai răspândite alimente. După cum urmează ...
Ceai
30 de litri de apă pentru 1 ceaşcă de ceai, 250 ml
Pentru producerea 1 kg de frunze proaspete de ceai, din care se obţin 260 g de infuzie, sunt utilizaţi 2600 de litri de apă. Într-o ceaşcă de ceai - 3 g de o astfel de infuzie.
Măr
140 de litri de apă pentru un măr, 250 g
Pentru cultivarea 1 kg de mere sunt cheltuiţi aproximativ 700 de litri de apă (în funcţie de soi). Costurile pentru un păhar de suc de mere (200 ml) - aproximativ 190l.
Ou
200 de litri de apă pentru un ou, 60 g
În medie, pentru o tonă de ouă este nevoie de aproximativ 3300 m3 de apă. Cea mai mare cantitate de apă este utilizată pentru hrana puilor.
Cafea
280 de litri de apă pentru un ibric de cafea, 250 ml
Pentru 1 kg de boabe de cafea prăjite sunt folosiţi 21000 litri de apă, la un ibric avem nevoie de 14 de grame de cafea, aşadar, la fiecare picătură de băutură - 11000 picături de apă.
Grâu
1000 de litri de apă pentru 1 kg de grâu
Anual, pentru cultivarea grâului la nivel mondial se cheltuie 790 miliarde m3 de apă - 12% din consumul total de apă pentru creşterea producţiei vegetale.
Lapte
1000 de litri de apă pentru 1 litru de lapte
Pentru producerea 1 pahar de lapte (200 ml) se cheltuie aproximativ 200 de litri de apă. Pentru 1 pahar de apă potabilă se cheltuie aproximativ aceiaşi cantitate de apă.
Pui
1170 de litri de apă pentru 300 g de fileu
Puiul este crescut timp de 10 săptămâni, din pasăre se obţin 1,8 kg de carne. Pe parcursul vieţii sale, ea mănâncă 33 kg de cereale, bea 20 de litri de apă şi încă 10 l merg pentru menţinerea păsărilor în curăţenie. Cheltuielile totale de apă - 7000 de litri.
Carne de porc
1440 de litri de apă pentru 1 steak, 300 g
Porcul este crescut timp de 10 luni, dintr-un porc se obţin 90 kg de carne. În timpul vieţii sale, porcul mănâncă 385 kg de cereale, bea 7 m3 de apă, şi alţi 4 m3 sunt folosiţi pentru păstrarea curăţeniei. Costurile totale de apă - 435 de mii de litri.
Caşcaval
2500 de litri de apă la 0.5 kg
Pentru producerea a 0,5 kg de caşcaval sunt necesari 5 litri de lapte, aproximativ 5000 de litri de apă (vezi mai sus). În procesul de producere, de asemenea, se obţin aproximativ 3,6 litri de ser, care după cost este comparabil cu caşcaval obţinut. Astfel, costurile de apă a 5000 l pot fi împărţite în două.
Orez
3400 de litri de apă pentru 1 kg
Pentru cultivarea unui 1 kg de orez sălbatic sunt cheltuiţi 2400 de litri de apă, prelucrarea industrială ulterioară necesită încă 1100 de litri. Anual pe câmpurile de orez din lume se consumă circa 1350 miliarde m3 de apă - 21% din costul total de apă pentru producerea culturilor agricole.
Carne de vită
4500 de litri de apă pentru 1 steak
Vaca înainte de sacrificare este crescută timp de 3 ani. Din vaca tăiată se obţin 200 kg de carne fără oase. În timpul vieţii sale, ea mănâncă 1300 kg de cereale şi 7200 kg de furaj grosier, bea 24 m3 de apă, alţi 7 m3 sunt cheltuiţi pentru păstrarea curăţeniei. Consumul total de apă - 3 milioane 1500 de litri de apă.
Sursa cu link pe The Virtual Water Project, greenword.ru