--> -->
ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Convertoare de energie solară thin-film 

 

 

La sfârșitul lunii februarie au fost bătute două recorduri de convertoare fotovoltaice, realizate în tehnologia thin-film. Ambele tehnologii s-au apropiat și mai mult de performanța panourilor solare din siliciu, care sunt cele mai larg utilizate convertoare de energie solară la ziua de azi.

Sub titlul general de convertoare fotovoltaice este înțeleasă o gamă largă de tehnologii de eficiență diferită, unite de o dorință de "a ajunge din urmă și a depăși" siliciul omniprezent. Cât de răspândite sunt panourile de siliciu, putem  judeca după faptul că producția realizată pe piață de un singur lider în această industrie, Panasonic, generează aproape 25 % din "energie electrică solară" din lume.
Pierzând în eficiență lui siliciu, tehnologiile thin-film au avantajele lor, principalul din care este costul procesului de producție. Producerea filmului nu necesită componente și procedee scumpe utilizate în fabricarea panourilor de siliciu.

Prima a vorbit despre un record compania First Solar, unul dintre cei mai mari producători de celule solare fotovoltaice thin-film din industrie. Folosind celule solare pe bază de cadmiu-telur (CdTe), produse de compania Perrysburg , First Solar a fost capabilă de a stabili un record mondial de randament în transformarea luminii solare în energie electrică de 20,4%.

Рекорды тонкоплёночных преобразователей солнечной энергии

" Acest record este o realizare a misiunii noastre de a deschide drumul pentru  conversia industriei, folosind potențialul de cadmiu-telur, - a declarat directorul tehnic First Solar, Raffi Garabedian. - Am demonstrat îmbunătățiri de viteză la convertoare fotovoltaice din cadmiu-telur,depășind considerabil traiectoria tehnologiilor convenționale de siliciu, care s-au apropiat deja de limita lor".

Noul record a fost certificat de către Laboratorul Național de Energie Regenerabilă (Național Renewable Energiy Laboratory, NREL ) și a depășit valoarea anterioară de 19,6%, stabilită de către GE Global Research în 2013 . Ar trebui remarcat faptul că ambele companii colaborează strâns, First Solar a achiziționat la Global Research dreptul de proprietate intelectuală la tehnologie.

În penultima zi de iarnă compania Stion a anunțat un alt record. Celulele sale thin-film pe bază  de cupru indiu galiu seleniură (CIGS) au demonstrat eficiența de conversie a luminii în energie electrica de 23,2 %. De asemenea, compania a anunțat că a creat deja un prototip prin utilizarea celulelor cu o dimensiune de 20x20 cm și un randament de peste 20% și se așteaptă în curând la apariția modulelor de mai mari dimensiuni.
Compania nu a anunțat cine a certificat celula solară nouă, dar spune că este pregătită pentru producția comercială în linia pilot din San Jose, California.
 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 23 martie 2014 15:36
Vizualizări: 2950

Citiţi de asemenea

Prin simpla acțiune asupra degetului mic al mâinii stângi puteți îmbunătăți semnificativ sănătatea.Acest lucru era cun...
78
Asigurați-vă să includeți rădăcina de ghimbir în dieta dvs., deoarece această plantă miraculoasă poate preveni multe b...
101
Bunicul meu spunea: „Fiecare trebuie să lase ceva în urma sa. Un fiu, sau o carte, sau o pictură, o casă construită de t...
107
Locuitorii din comuna Ivancea se confruntă cu o gravă provocare de mediu: o gunoiște provoacă neliniște și revolta în rî...
191