ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Copacii sînt niște pompe uriașe care nu au analogi pe Pămînt

Copacii, precum și alte plante înalte, sînt niște pompe naturale de înaltă performanță care nu ai nici o  parte în mișcare. Oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au reușit să reproducă experimental activitatea tuturor sistemelor unui copac viu și să obțină mișcarea lichidului prin rezervoare fără nici un dispozitiv în mișcare.

După cum se știe, copacii sînt capabili să ridice eficient apa la o înălțime de cîteva zeci de metri, iar această pompă funcționează fără nici o parte în mișcare, ceea ce este practic un miracol pentru tehnologia umană. Copacii se descurcă cu  această sarcină de milioane de ani, ridicînd apa și oligoelementele de la rădăcini pînă la frunzele superioare din coroane. În direcția opusă, la fel de eficient se deplasează nutrienții dezvoltați în frunze pentru sistemul radicular.

Oamenii de știință de la Institutul de Tehnologie din Massachusetts au considerat că ar fi minunat să reproducă acest proces natural. Căci, nu întotdeauna este necesar să pompezi rapid volume mari de apă. Adesea, în prim plan vine dozarea treptată a umidificării ceva. Din nou, există multe locuri pe planetă unde pur și simplu nu există electricitate necesară pentru funcționarea echipamentelor de pompare.

Gîndirea științifică în acest caz a mers pe calea copierii sistemelor arborilor. Oamenii de știință au reprodus canalele pentru deplasarea lichidului prin secțiuni transversale ultra-mici și, de asemenea, au făcut posibilă modificarea concentrației conținutului de zahăr în părțile superioare și inferioare ale sistemului arborilor artificiali cu ajutorul unui microcip (în plantele vii, anume zaharurile sînt cheia funcționării stabile a sistemului radicular, trunchiului și frunzelor).

Construcția rezultaăt s-a dovedit a fi nu numai eficientă, ci și complet autonomă. Timp de cîteva zile, fără nicio implicare a omului, apa a fost pompată din rezervorul inferior și mutată în cel superior. Diferența de înălțime a fost de cîțiva metri. Cu toate acestea, valoarea acestei descoperiri și a modelului de lucru încă urmează a fi demonstrată, deoarece nu există încă o aplicație practică reală pentru copacii artificiali.

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 03 iunie 2022 10:10
Vizualizări: 824

Citiţi de asemenea

Se spune că știința descoperă legi deja existente în univers. Iar asta înseamnă că vindecarea unei persoane prin conșt...
2493
Agenția pentru Eficiență Energetică și Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO), anunță lansa...
111
Ceea ce afirmă acum oamenii de ştiinţă şi istoricii din Occident, dar şi cercetătorii de la Hamburg, care au prelevat ...
5891
 Rezultatele multiplelor cercetări de substanțe care se folosesc în construcții atestă că unul dintre cele mai peri...
38308