ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Corpsmen biosfereiAcest articol a fost tradus prin intermediul Google translate

Purtătoare ale biosferei. Articole. Ştiinţă şi Tehnologie

Iuri Eldyshev
redactor adjunct al revistei "Ecologie şi Viaţa"

În fiecare zi, mai multe şi mai mulţi experţi cred că biotehnologia este de a deveni un simbol al puterii ştiinţei moderne, o întruchipare a realizărilor de civilizaţie. Doar în largul coastei din Pakistan sa scufundat cisternă cu zeci de mii de tone de petrol. Wildlife şi coasta Mării Arabiei suferit pagube importante. metode biotehnologice de combatere a poluării mediului înconjurător într-o poziţie pentru a preveni astfel de pierderi.

Petrol si produse petroliere chiar şi astăzi se colorează Antarctica. În Rusia, de producţie generale, transport si rafinare sunt percepute ca o ameninţare teribilă pentru a faunei sălbatice. Şi nu fără motiv - în Siberia de Vest, din care 40 ani în urmă au început să exploreze cele mai mari depozite din teritoriile de petrol a distrus toate lucrurile vii.

Problema este în centrul atenţiei mass-media atunci când ocazia de deversări majore (accidente cisternă, rupturi de conducte). Dar timpul trece, încetează să mai fie de ştiri, şi ulei de ameninţare "biosferei bine uitate, deşi apele acoperite cu pelicula de ulei, plaje, sau zonele de taiga nu este restaurat şi într-un deceniu. La benzinarii, aeroporturi, baze militare (sau, mai degrabă, în conformitate cu acestea) sunt din ce în ce mai mare "lentila" de ulei. deversările de petrol sunt extrem de periculoase, deoarece unele dintre componentele lor, în special hidrocarburi policiclice aromatice, sunt extrem de toxice (cancerigene) şi dezintegra foarte lent.

Pentru a lupta împotriva poluării, aşa cum sa dovedit, poate germeni. Ele sunt mult mai eficiente decât orice alte fiinţe vii face conexiuni complexe simplu. Pentru microbi, este pur şi simplu procesul de putere - utilizarea de compuşi organici complexe ca surse de azot, de carbon, fosfor, etc compuşi complecşi servi ca hrană, şi simplu introduceţi biosferei, luând parte la familiarizat cu ciclu de şcolarizare a compuşilor organici. Dar, micro-organisme trebuie să se confrunte cu noi conexiuni la acestea, care anterior au fost ascunse în condiţii de siguranţă în cotloanele planetei, să zicem, adânc sub suprafaţa sa. Aceasta sa întâmplat cu ulei, care "tras" la suprafata. În fiecare zi în biosferă include toate sintetice de compuşi organici noi, care nu au fost niciodată în natură. Şi microbii nu numai pentru a demonstra capacitatea de fantastic pentru a le prelucra, dar, de asemenea, in continua evolutie. Aici, experţii sunt fixati sperantele lor asupra micro-organismelor obţinute prin inginerie genetică şi posedă proprietăţile necesare. Cu toate acestea, societatea este frică de risc ipotetic al ingineriei genetice, inclusiv a "retras" din ajutorul de microorganisme. Apropo, nu toate organismele modificate genetic - produsele de inginerie genetică: ele sunt schimbate perfect genele şi în natură.

Ei bine, în domeniul biotehnologiei, ca orice tehnologie noua, nu va garanta un risc zero. Pur şi simplu cunoştinţele actuale pentru a permite oamenilor de ştiinţă susţin că microorganismele pot fi utilizate cu succes pentru purificarea-suferinţă natura lungi de compuşi toxici.

Avantajul de micro-organisme în tratamentul de produse petroliere a fost demonstrată în 1989, când tanc Valdiz "Exxon" stumbled on un recif în largul coasteiLascaux. Deversate în mare, circa 40 mii de tone de petrol, poluat 2 mii km de coastă. Aceasta a fost cea mai semnificativă contaminarea din istoria Statelor Unite, şi sa întâmplat într-una din cele mai curate colţ al globului. Au fost ucişi: un milion de păsări, 95% din foci, 75% din habitatelor de somon în Alaska au fost contaminate.

Lichidarea consecinţelor dezastrului a costat 2 miliarde dolari la curăţarea mecanică Coasta atras 11000 lucrătorilor şi echipamente costisitoare. În acelaşi timp, pentru a goli de ţărm în sol îngrăşăminte de azot, care au contribuit la dezvoltarea comunităţilor microbiene naturale. Acest ori accelerat expansiunea 5 din petrol. Ca urmare, de poluare, ale căror efecte se estimează a fi afectată şi în 10 ani, în mare parte eliminată în 2 ani. Cheltuielile pentru purificarea biologic nu a depăşit 1 milion dolari

Cu toate acestea, microbii ele însele şi au nevoie de ajutor. De exemplu, ei vor degrada hidrocarburi de petrol, dar şi pentru a îmbunătăţi masă "nu au, cum ar fi azot, fosfor sau oxigen (mareea neagră ar putea bloca accesul de oxigen). Deci, noi trebuie să le ofere ceea ce le lipsesc: şi umiditate, aratul de oxigen şi adăparea sol. Utilizarea şi produsele biologice bazate pe micro-organisme care descompun hidrocarburi diferite. Ele sunt ambalate în sol sau pulverizat sub formă de suspensii apoase. În sfârşit, a treia abordare, care pare cea mai promiţătoare - schimbul de plante şi microorganisme. Plantele ajuta la microorganisme, oferindu-le cu secretiile rădăcină, care conţin substanţe nutritive necesare şi microbi, în schimb, ajuta plantele absorb substanţe care fără ele, plantele absorb ar fi dificilă. Activitatea suplimentară este, de obicei mici - seminţe polenizează doar produse biologice. În germinativ seminţe începe să dezvolte micro-organisme şi ei sunt mult mai probabil să se aşeze pe rădăcini de plante decât cele ale concurenţilor. Multe plante se acumulează în mod eficient metale grele, "sugă" ei de la sol poate. microbii nu face ea, deşi de multe ori contribuie la absorbţia de toxine. Sistemul de microbi - Plante "limpezeşte la sol şi de organice şi metale grele. Că eliminate de sol şi de arsenic şi alţi compuşi toxici.

Această abordare a mediului de curăţare evoluează rapid. Când poluării difuze (ulei, pesticide, trinitrotoluen, care a contaminat şi din numeroase motive de fotografiere), el pur şi simplu nici o alternativă. Sa constatat că plantele şi să recicleze compuşi organici (primul a fost considerat imposibil). şi mai multe pesticide chimice înlocui microbiologice, în loc de a utiliza pesticide microorganisme care promovează creşterea plantelor şi a le proteja de boli şi dăunători.

În contrast la biotehnologie industriale, în cazul în care toţi parametrii procesului tehnologic este strict controlat, utilizarea de microbi pentru a curăţa mediul de control, cum ar este dificil. Este întotdeauna "know-how-ul, un fel de artă, care implică nu numai măiestrie superioară, dar, de asemenea, un cadou deosebit. Prin urmare, pentru a combate scurgerile de petrol nu ar trebui să ME unităţi, militare sau de voluntari cu saci şi lopeţi, şi structuri special creat pentru toate societăţile implicate în producţie, transport sau rafinarea petrolului. În cazul în care societatea nu a putut garanta că este singurul capabil să facă faţă cu orice accident care pot apărea în cursul activităţilor sale, ea nu ar putea lucra cu ulei. Această cerinţă poate părea prea dur, dar sa aplicat strict părăsească speranţa că vom fi capabili să învingă poluarea crescândă a biosferei, dar noi nu este.

ATA> publicate anterior:

Eldyshev Yu -purtătoare ale biosferei . Proceedings of Science , 2003.

Data publicării:

10.14.2003

Electronice versiune:

© S & T . Publicaţii curent , 1997


Citiţi de asemenea

Într-o lume tot mai preocupată de sustenabilitate și produse ecologice, Viorica Cosmetic se remarcă prin proiectul său u...
117
Un grup de planetologi a raportat rezultatele studiului fragmentului de andezit acondritic Erg Chech 002 (sau EC 002), d...
101
Petrecând jumătate din viață în fața ecranelor, noua generație va fi slab pregătită pentru a apăra lumea naturii de daun...
57
Pe tot globul sunt ascunse o mulțime de comori din toate timpurile și culturile. Există comori mici și mari, vizibile cu...
129