Crăciun eco. Idei de rețete pentru vegani, vegetarieni și carnivori
Crăciunul nu trebuie să fie o sărbătoare a mâncărurilor grele și o perioadă care trebuie urmată de o dietă drastică. Dacă ești vegetarian sau vegan, această perioadă a anului trebuie să fie una a bucuriei, așa că alege rețete în acord cu sentimentele și convingerile tale, iar dacă nu-ți trece prin cap să renunți la carne, află ce poți face ca să nu-ți soliciți prea tare organismul în această perioadă.
Meniu de Crăciun pentru vegani și vegetarieni
Pâine
Pâinea chiar poate fi o prezență minunată pe masa de Crăciun, mai ales dacă așezi în mijlocul invitaților un blat cu Borodinsky – pâine neagră din făină de secară, cu melasă, malț și coriandru. Această pâine conține, pe lângă ingredientele menționate, și cafea, așa că îți poți imagina explozia de arome pe care o poate declanșa. De ce să te mulțumești cu o pâine oarecare de la magazinul din colț, când poți face o așa minunăție de n-o să uite nimeni acest Crăciun!
Aperitive
Poți da startul mesei de Crăciun cu un hummus cu avocado. Este sănătos, pentru că e bogat în Omega 3, dar e și recomandat pentru silueta ta, căci este bogat în fibre și proteine. La hummusul obișnuit pe care îl faci din năut, pastă de susan, ulei de măsline și suc de lămâie, adaugi 2 avocado bine copți. Acest aperitiv durează 15 minute, dar gustul nu-l uiți prea ușor.
Tot pentru aperitiv poți să faci o salată de sfeclă roșie cu brânză de capră și sos de iaurt sau chiar ciuperci umplute cu un amestec de quinoa, cartof dulce copt și semințe de rodie.
Fel principal
Cum ești vegetariană convinsă, sigur nu ți-e dor de sarmalele cu carne de porc, așa că te sfătuim să optezi pentru o rețetă simplă, dar de mare efect: vinete la cuptor cu usturoi, chilli și iaurt grecesc.
Dacă mai ai nevoie de o variantă, îți sugerăm și o tartă cu sparanghel, roșii și brânză de capră sau o supă cremă de dovleac.
Desert
Ca să prepari ceva deosebit pentru masa de Crăciun, poți încerca rețeta Oliviei Steer de cozonac raw cu mac sau o prăjitură cu morcovi. Desigur, nu uita să împodobești toată casa cu fructe, astfel încât acestea să fie la discreție atât pentru vegetarieni și vegani, dar și pentru carnivori.
Alege legume locale
Ca să te bucuri de legume despre care știi sigur că nu sunt tratate cu pesticide sau chimicale, trebuie să alegi rădăcinoasele românești. Chiar dacă ești carnivoră, prăjitura cu morcovi este la fel de sănătoasă pentru tine ca și pentru ceilalți, deoarece morcovii sunt bogați în beta-caroten și vitamina A, elemente esențiale pentru sănătatea ochilor și a pielii. Poți să îi așezi pe masă cruzi, stropiți cu puțină sare sau lămâie, să îi adaugi în umplutura sarmalelor sau să îi pregătești, împreună cu rondele de țelină, pentru friptură.
Deserturi sănătoase
Cartoful dulce, copt, poate să înlocuiască cozonacul care conține prea multă făină. Acestă legumă este o sursă bună de licopen, antioxidant care îmbunătățește starea de spirit, vitamina B6, A, C, magneziu și calciu.
Tot pentru desert poți face acasă o ciocolată neagră, cu procent de cacao de 70 – 80 la sută (sau chiar mai mare). Ciocolata neagră conține antioxidanți și flavonoizi care luptă cu radicalii liberi și previn multe boli, așa că este o variantă foarte sănătoasă.
Sursa: green-report.ro