ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Crearea vieţii: oare este necesar să proiectăm genetic copiii?




 

Perfecționarea tehnologiilor genetice și disponibilitatea lor, într-o zi poate oferi părinților posibilitatea să schimbe copilul lor nenăscut. Astfel, vom putea proteja copilul de maladii sau de exemplu, să-l facem înalt, musculos, inteligent sau înzestrat cu alte trăsături dorite.

 

Oare înseamnă acest lucru că părinții pot oferi vlăstarilor lor un mai bun start în viaţă? Sau că vom obține la comandă copiii care se vor confrunta cu problemele genetice neprevăzute? În prezent, experții dezbat subiectul dacă este necesar să interzicem proiectarea intrauterină a copiilor.

 

Efectele necunoscute

Oamenii au obţinut deja, animale modificate genetic și culturi agricole, spune filosoful Sheldon Krimsky, care susţine opinia în sprijinul interdicției: şi în curs a sute de mii de experimente eșuate, noi pur și simplu, am respins probele nedorite.

"Oare societatea are de gând să aplice asupra oamenilor același model de modificări genetice mici şi mai târziu să se debaraseze de rezultatele nedorite? – se întreabă Sheldon. – Iar, să presupune o lipsă totală de erori, ar fi o nebunie curată".

El și colegul său, profesorul Robert Winston, expert în reproducerea organismelor, s-au concentrat asupra incertitudinii asociate cu creșterea trăsăturilor genetice. În plus, cercetătorii au investigat efectele manipulării genetice.

"Chiar și în privinţa înălţimii - unei dintre cele mai ereditare trăsături cunoscute - cercetătorii au descoperit cel puțin 50 de gene responsabile pentru 2-3 la sută din variații, - relatează Sheldon Krimsky. - Dacă doriţi un copil înalt, căsătoriţi-vă cu un bărbat înalt".

 

Pentru Mama Natură e totuna

În același timp, adversarii lor care se opuneau interdicției au menţionat argumente în care au indicat posibilitatea de a oferi copilului o viață sănătoasă. Și aceasta înseamnă înzestrarea copiilor cu acele caracteristici pe care ei nu sunt în stare să le transmită generațiilor viitoare.

Profesorul de biologie moleculară, Lee Silver, a propus participanților la întâlnire să se uite unul la altul. "ADN-ul dvs. și ADN colegul dvs. este diferit într-un milion de gene. Cele mai multe dintre aceste variante nu răspund pentru nimic, - spune savantul. – Dar, chiar și la un adult sănătos, 100 de astfel de variații pot provoca o boală fatală la copilul sau nepotul lui ".
"Mama Natura este o metaforă, - a continuat Lee. - O metaforă proastă, deoarece, în realitate, ereditatea este un joc de noroc ... În viitor, acest lucru nu ar trebui să fie".

Adepta sa, profesor de genetică, Nita Faraani, a contestat ideea că incertitudinea ar trebui să influenţeze utilizarea tehnologiei. Potrivit opiniei ei, reproducerea organismelor, complet lipsită de sprijinul tehnologic, are o incertitudine şi mai mare.

"Noi nu vom interzice sexul natural", - a menţionat savanta.

 

Создание жизни: следует ли генетически проектировать детей?O mare parte din dezbateri s-a concentrat pe o tehnologie specială, cunoscută sub numele de substituție mitocondrială. În timp ce cea mai mare parte din ADN se află în nucleu, o cantitate mică se concentrează în staţiunea ei energetică, numită mitocondrii. ADN-ul mitocondrial este transmis de la mamă la copil. În cazuri rare, femeile au disfuncții mitocondriale, pe care le pot transmite copiilor lor, cauzând efecte devastatoare sau chiar moartea.

Cu această tehnologie, putem înlocui ADN-ul mitocondrial defectat cu cel donator, care va permite mamelor cu disfuncţii să prevină transmiterea disfuncţiilor copiilor lor. Se pare că copiii se nasc cu trei seturi de material genetic – de la tată, mamă și donator.

Oponenții interdicției au discutat problema, dacă această tehnologie va permite femeilor cu disfuncții mitocondriale să aibă copiii proprii sănătoși.

"Eu nu accept toate tipurile de inginerie genetică. Nu cred că noi, ca societate, suntem dispuși să concepem toate formele sale", - a spus Nita Faraani.

Potrivit, Nitei Faraani și Lee Silver, interzicerea totală nu este o opțiune reuşită, iar varianta de mijloc este cea mai bună. Ea va permite să se efectueze numai anumite proceduri, dovedite a fi sigure și eficiente. Și consensul științific confirmă că substituţia mitocondrială va face parte din această categorie.

Robert Winston nu este de acord. "Ştim că manipularea ADN-ul mitocondrial poate influența foarte mult ADN-ul nuclear. În urma substituţiei mitocondriale s-au născut copii anormali, - spune el. - Cred că există o eventualitate : prevenind o maladie genetică, putem cauza o altă boală".

În schimb, societatea ar trebui să se concentreze pe importanța extraordinară a factorilor ecologici asupra sănătății. "În loc să riscăm, creând copii anormali, trebuie să facem eforturi pentru a îmbunătăți mediul înconjurător, astfel încât ADN-ul să funcționeze perfect", - a spus omul de știință.

Nici Farrani, nici Silver, nu au argumentat în favoarea modificării copiilor în scop de a obține caracteristici inutile, din punct de vedere medical, dar în acelaşi timp dorite, cum ar fi nivelul ridicat de dezvoltare mentală sau ochii albaștri.

"Eu cred că părinții ar trebui să aibă grijă mai întâi de sănătatea copiilor lor", - a spus Silver.

 

În drum spre eugenie?

Ambele părți se referă la eugenia - ştiinţa, dezvoltată de naziști, care prevede utilizarea selecţiei pentru a îmbunătăți rasa umană.

Winston și Krimsky, au remarcat faptul că această abordare se bazează anume pe proiectarea genetică a copiilor, în scop de a selecta trăsăturile dorite. În același timp, Faraani indică faptul că unele dintre cele mai grave gafe comise de guvernele din istoria contemporană, includ încercările de a controla rata natalității. Care va fi mecanismul de executare a interdicției privind modificarea genetică a copiilor, întreabă ea, ce toți copiii vor fi obligați să treacă testări obligatorii?

Oponenții interdicției au fost recunoscuţi drept câștigători ai dezbaterilor.

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 25 februarie 2013 14:01
Vizualizări: 3237

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
157
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
129
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
120
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
320