ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Creasta înaltă după metoda lui Sepp Holzer

Articolul de azi este primul din seria consacrată crestelor deluroase. Vom explica de ce avem nevoie de aceste creste şi care sunt avantajele lor, în comparaţie cu metodele de agricultură convenționale și tradiționale. Din practica utilizării crestelor înalte, putem vedea că ele creează zone de microclimă, adică condiţii mai favorabile. Acest lucru oferă plantelor cultivate pe astfel de creste, beneficii suplimentare.

În timpul construcției crestelor înalte, putem folosi materiale organice - crengi, buşteni. Această materie organică se descompune treptat, încălzind ușor patul în interior, precum și-l fertilizează. În plus, construcția crestelor înalte crește suprafața efectivă ocupată de plante.

Astăzi vom examina procesul de construire a crestei înalte după metoda lui Sepp Holzer. Iată ce scrie dlui în cartea sa: "Pe câmpii, există numeroase oportunități interesante de a experimenta în planificarea crestelor înalte deluroase şi crestelor înalte plate: acestea pot fi făcute din linii ondulate de diferite înălțimi, în formă de semilună, de labirint sau de cerc ... amenajarea interioară a crestelor înalte deluroase nu este determinată definitiv. În opinia mea, este lipsit de sens să indicăm straturile exacte și alegerea materialelor. Ar fi mai bine și mai ieftin să folosim tot ce este pe loc".

Construcţia crestelor înalte este un câmp larg de experimente și descoperiri interesante. Nu există nici-un șablon, deoarece trebuie să ținem seama de condițiile locale: climă, sol, topografie, etc. O condiție importantă este uşurinţa strângerii recoltei. Adică, până la fiecare punct al crestei, ar trebui să ajungeţi cu ușurință cu mâinile. Dacă creasta este înaltă, pe pârtiile laterale putem construi terase. E bine să plasăm crestele în perechi. Un astfel de aranjament multiplică avantajele crestelor înalte, deoarece se formează o microclimă mai rezistentă la influențele climatice externe.
Multe persoane întreabă: ce putem planta pe astfel de creste? Oare nu va apărea o concurenţă între plante? Ne vom referi din nou la experiența lui Holzer: "Crestele deluroase înalte se potrivesc perfect pentru cultivarea tuturor soiurilor de legume: mazăre, fasole, salata verde, roşii, ridichi, castraveţi, morcovi, dovlecei, cartofi şi multe altele. Plantele găsesc substanţele nutritive datorită materialului de descompunere în interiorul crestei și prin urmare, cresc abundent. Iar, cât de repede ajung aceste elemente nutritive și cât timp sunt suficiente, depinde de structura internă a crestei".

De asemenea, este interesantă abordarea buruienilor de Sepp Holzer : "Ierburile nedorite care apar pe paturi, eu le elimin în timpul plimbărilor. Eu pur şi simplu le smulg şi le las tot în acelaşi loc cu rădăcinile în sus. Cel mai bun efect poate fi atins într-o zi însorită, la ora prânzului, plantele se usucă repede și nu germină în continuare. De asemenea, mulcirea cu paie, fân, frunze sau alt material asemănător este o posibilitate pentru a reglementa ierburile de însoțire și totodată a menține solul umed și protejat".

Deci, am aflat că construcția crestelor înalte este o metodă eficientă de agricultură cu utilizarea principiilor de permacultură. Prin această abordare, putem obţine pe pământul nostru o recoltă mai mare a culturilor ecologice. Totodată, veţi depune mai puţină muncă fizică.

Mai jos putem vedea cum a fost construită creasta înaltă în cadrul seminarului de permacultură din Ucraina. Fotografiile au fost alese de Valeria Bukina, tot d-ei îi aparţine textul.

 

Высокая гряда по методу Зеппа Хольцера

Высокая гряда по методу Зеппа Хольцера

 

Высокая гряда по методу Зеппа Хольцера

Высокая гряда по методу Зеппа Хольцера

 

Высокая гряда по методу Зеппа Хольцера

 

Высокая гряда по методу Зеппа Хольцера

 

Высокая гряда по методу Зеппа Хольцера

Высокая гряда по методу Зеппа Хольцера

 

Высокая гряда по методу Зеппа Хольцера

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 06 martie 2013 12:25
Vizualizări: 4867

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325