Creați propria bancă de semințe din grădină și veți fi bogat (FOTO)
Să ai propria bancă de semințe înseamnă o bogăție veșnică. În orice criză, veți putea crește o livadă și o grădină și să vă hrăniți astfel familia. Banii sînt doar hărtie, mai ales cînd ea nu mai costă nimic, iar semințele constituie hrană reală. Creați-vă o bancă de semințe și dormiți liniștitt…
De ce fermierii din toată lumea se unesc pentru păstrarea usturoiului bunicii și e posibil de aderat la această mișcare de păstrare.
Tatiana Cuciko este președintele Clubului de permacultură și agricultură organică din Lvov, iar nu departe de oraș are o gospodărie de permacultură. Totodată, împreună cu adepții ei a organizat în Ucraina o inițiativă de schimb de semințe. Le recomandă și belarușilor să adere.
– Cînd vorbesc despre semințe, subînțeleg orice material săditor – nu doar semințe, dar și răsad, lăstari, puieți, precizează ea. Toate aceste ne ajut să creștem plante gustoase, naturale, caracteristice pentru localitatea voastră.
Tatiana Ciuciko recomandă să nu procurăm semințele de pe tarabele din piață sau magazine, ci să le păstrăm pe cele care au fost plantate în familie, de vecini și localnici.
Potrivit ultimelor date, din cauza agriculturii intensive, timp de 80 de ani ai secolului trecut au dispărut 93% din soiuri. În locul lor vin plante-hibrid.
Noile semințe, adică obținute în rezultatul selecției sau a modificărilor genetice, permit creșterea produselor ce se vor păstra mai mult, vor arăta mai frumos, nu se vor boți la transportare.
Există cazuri cînd grădinarii pierd roada din cauza unor boli, pentru care încă nu există remediu. Se întîmplă și invers – corporațiile care creează semințe sînt legate cu corporațiile care produc mijloace chimice de protecție și fertilizanți. Profitul unora este legat direct de profitul celuilalt, de aceea, pe piață apar imediat seturi – semințe, îngrășăminte și mijloace de protecție. În instrucțiune este scris detaliat cît și cum trebuie prelucrate pentru obținerea unei roade bogate.
Există cîteva metode de bază de păstrare a semințelor. Prima – crearea depozitului mondial. În Norvegia există marele depozit mondial Svalbard Global Seed Vault – un tunel pe insula Spitsbergen, în care sînt plasate mostre ale principalelor culturi agricole din toată lumea. La adîncimea de 120 de metri într-o stîncă, fiecare țară are propriul sector, în care este colectat materialul săditor și semincer în cazul unei catastrofe globale.
Mai există încă o metodă de a păstra semințele – simplu, dar genial, susține Tatiane Ciuciko.
– Este vorba de păstrarea semințelor în procesul natural de înmulțire. Cu asta nu se vor ocupa marile corporații, deoarece nu este rentabil. Însă acest lucru îl pot face fermierii sau oameni simpli, spune ea. Oamenii pot crea bănci de semințe, pot face schimb între ei.
Dar să ai semințe e puțin. Ele trebuie descrise cît mai detaliat! Trebuie de scris totul – de la aspectul exterior și condițiile ideale de cultivare pînă la modificările ce au loc în diferiți ani. Și cine știe, poate veți deveni la un moment dat o resursă inestimabilă pentru regiunea voastră!
Sursa: Ecoidea.by