Creierul controlează reacţie alergică
Alergiile sînt o sursa de suferință pentru milioane de oameni din întreaga lume, care vor fi, probabil, surprinși să afle că, cel puţin parţial, pentru aceasta este responsabil creierul. Într-un nou studiu, citat de neura.edu.au se afirmă că creierul controlează modul în care este alergică pielea.
Profesorul Lorimer Moseley şi echipa sa de la Universitatea din Australia de Sud și Centrul de Cercetare a Neuroștiinței din Australia au efectuat mai multe experiențe injectînd în mîna unor oameni sănătoși histamină – o substanţă produsă de organism în timpul unei reacţii alergice. În acelaşi timp, participanţilor li s-a creat iluzia că mîna lora fost înlocuită cu un braţ de cauciuc.
S-a stabilit că, în cazul iluziei, reacția la histamină a fost mai mare pe braţul, care a fost "înlocuit". Aceste constatări erau în concordanţă cu experimentele anterioare, care au dovedit reducerea fluxului de sînge şi, prin urmare, a temperaturii mîinii pe care participanții la studiu o considerau de cauciuc. De fapt, acest lucru înseamnă că creierul care "a renunţat", la o parte a corpului, are un impact direct asupra mîinii în cauză.
Aceste constatări sînt deosebit de importante pentru sistemul imunitar, deoarece rolul său principal este de a distinge între "propriu" și "străin". Constatările vorbesc în favoarea ideii că creierul exercită controlul asupra anumitor părţi ale corpului.
Rezultatele acestui studiu pot fi aplicate pentru a înţelege nu numai originea bolilor autoimune, ca scleroza multiplă, precum şi a tulburărilor neurologice şi psihice, în cazul cărora dirijarea trupului de către creier este distorsionată, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, schizofrenia şi chiar anorexia.
Sursa: moldovenii.md