Creștem caiși din sîmburi
Plantînd caiși din sîmburi, copacii sînt mai puțin pretențioși, sînt adaptați la clima locală și particularitățile solului. Îngrijirea de bază a caișilor se reduce la irigarea și alimentarea cu îngrășăminte, cu dăunătorii nu veți lupta aproape deloc. Totodată, puteți planta cîți sîmburi doriți, alegînd ulterior cele mai viguroase plante – e o posibilitate minunată pentru a crea o grădină de caiși!
Folosiți pentru înmulțire cele mai bune caise, puțin răscoapte, cu pulpa ce se separă ușor. Sîmburii primiți spălați-i și uscații la întuneric. Nu se recomandă plantarea sîmburilor în ghiveciuri, pentru că ei au nevoie de călire naturală.
Înainte de plantarea de toamnă, sîmburii de caise se pun în apă pe o zi pentru a-i înlătura pe cei care au ieșit la suprafață. Sîmburii rămași sînt plantați în tranșee la adîncimea de 6 mm, la fiecare 10 cm. Pentru un rezultat mai bun, puteți face canalele mai adînci, pe care să le acoperiți cu compost și iarbă. Pe timpul iernii, sămburii de caise se vor căli, iar primăvara vor apărea firicele plăpînde. Dacă plantarea se face primăvara, atunci sămburii de caise trebuie stratificate (la fel ca la creșterea vișinilor din sîmburi). Puteți plasa semințele într-o ladă cu nisip și să o lăsați în frigider sau să luați sîmburii uscați la începutul lunii martie și să-i puneți pe trei zile în apă, schimbînd apa în fiecare zi. După înmuiere, materialul de plantare se pune în nisip umed și se mută în beci, iar în aprilie se plantează în sol deschis.
Copacii firavi, apăruți primăvara, ar putea fi distruși de ciori, coțofene, iepuri și rozători mici. Pentru a proteja puieții, grădinarii cu experiență îi acoperă cu sticle transparente din plastic cu fundul tăiat.
Pe parcursul verii, irigînd cu regularitate și afînînd solul, caișii reușesc să crească bine. De aceea, în septembrie ei pot fi răsădiți în locul permanent – e bine dacă va fi un loc însorit, deși copacii și la umbră vor aduce roadă bună.
În al cincilea ani, copăceii încep să rodească abundent, iar în această perioadă se recomandă să proptiți crengile, ca să nu se rupă din cauza greutății.