ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Creşterea cererii de carne în Asia, o ameninţare pentru planetă

Experţii ONU avertizează că, până în 2050, am putea consuma cu 76% mai multe produse din carne şi cu 65% mai multe produse lactate. Cele mai mari creşteri se înregistrează în China şi India, dar şi Indonezia va recupera din diferenţă. În aceste condiţii, limitarea creşterii temperaturilor la 2 grade Celsius s-ar putea dovedi un obiectiv imposibil de atins, din moment ce industria produselor de origine animală e printre cele mai mari generatoare de emisii de gaze cu efect de seră.

Încă din 2012, specialiştii Băncii Mondiale ne recomandau să reducem consumul de carne şi de produse de origine animală, dacă vrem să ne îndeplinim obiectivele referitoare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Recent, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a avertizat că aceste emisii cresc odată cu veniturile asiaticilor, care îşi permit mai nou să cumpere carne.

Creşterea şi procesarea animalelor este responsabilă pentru generarea a peste 14% din emisiile de gaze cu efect de seră rezultate din activităţile umane. Este un procent mai mare decât cel generat din activitatea de transport.

Experţii ONU anticipează însă că această cantitate va creşte în viitor, odată cu cererea din ce în ce mai mare de produse de origine animală. Până în 2050, se estimează că vom consuma cu 76% mai multe produse din carne şi cu 65% mai multe produse lactate.

Conform avertizărilor, cea mai mare explozie a consumului se va înregistra în Asia, unde îmbunătăţirea nivelului de trai a determinat şi o creştere a puterii de cumpărare a consumatorilor. Acum, aceştia îşi permit să îşi cumpere carne zilnic, deşi în trecut o puteau face doar în momente de sărbătoare.

China şi India sunt ţările în care se înregistrează cele mai mai schimbări ale preferinţelor consumatorilor, însă ONG-urile de mediu estimează că, până în 2021, şi în Indonezia se va înregistra o explozie.

Legătura dintre emisii şi carne, de multe ori neînţeleasă

Un reprezentant al WWF Indonezia, Nyoman Iswarayoga, a explicat pentru AFP faptul că legătura dintre consumul de carne şi emisiile de gaze cu efect de seră nu este una de care consumatorii sunt conştienţi, mai ales în cazul populaţiei cu un nivel mediu de educaţie. „Publicul nostru nu înţelege nici măcar legătura dintre incendiile de pădure şi emisii, darămite dintre emisii şi consumul de carne.”

Cea mai mare cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră din industria alimentară provine din agricultura practicată pentru asigurarea hranei animalelor. Cel mai adesea, pentru cultivarea furajelor, se defrişează suprafeţe mari de pădure, se folosesc cantităţi mari de apă şi de fertilizatori. Transportul este şi el un factor care contribuie la poluarea din industrie.

Pe lângă toate acestea, animalele rumegătoare produc cantităţi enorme de metan, un gaz de cel puţin 20 de ori mai periculos pentru schimbările climatice decât dioxidul de carbon, dar şi oxid de azot, un alt gaz emanat de bălegar şi de fertilizatori.

 

Sursa: green-report.ro

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 25 noiembrie 2015 13:00
Vizualizări: 1271

Citiţi de asemenea

Puteți să o încercați în caz de angină, precum și să o beți doar pentru prefilaxie...Pentru a prepara tinctura de ghim...
193
Copacii de măslin de 6.000 de ani din Bhopal, Liban, sînt cei mai vechi măslini din lume...
173
Viorica Cosmetic s-a alaturat campaniei naționale de prevenire a cancerului de col uterin “Păstrează sănătatea. Fă testu...
277
Unguentul "Steluța" este unul dintre cele mai cunoscute unguente. A devenit vestit datorită eficacității sale în trata...
828