ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cu cât pot tehnologiile de captare şi stocare a carbonului reduce emisiile industriilor poluatoare

Companiile petroliere şi producătorii de materiale de construcţii şi-ar putea reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu până la 70%, dacă ar apela la tehnologii inovatoare cu ajutorul cărora ar capta şi ar stoca dioxidul de carbon. Estimările au fost făcute de un grup de cercetători de la universitatea suedeză Chalmers University of Technology.

Industriile cu emisii semnificative de gaze cu efect de seră, cum ar fi rafinăriile, producătorii sau procesatorii de fier, oţel, ciment sau alte materiale de construcţii, vor fi nevoite să îşi reducă drastic amprenta de carbon în următorii 35 de ani.

Uniunea Europeană şi-a propus să limiteze creşterea temperaturilor cu cel mult 2°C. Măsura ar presupune oreducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu între 40 şi 70% la nivel global până în 2050, în comparaţie cu nivelurile din 2010. Pentru a îndeplini ţinta, ţările dezvoltate ar trebui să-şi reducă emisiile cu 80-90%, în raport cu cele din 1990.

Echipa de cercetători de la Chalmers University of Technologyin, Suedia, recomandă adoptarea de către industriile poluatoare a unor tehnologii capabile să capteze şi să reţină carbonul, pentru a obţine o reducere a emisiilor cu 60-70%. Rezultatele evaluărilor lor au fost prezentate în cadrul unui raport publicat recent.

Unul dintre autorii săi, cercetătorul Johan Rootzén, a precizat:

Există o nevoie urgentă de a testa şi de a implementa tehnologiile de captare şi stocare a carbonului, dar şi alte tehnologii care limitează emisiile de dioxid de carbon. Deşi acest proces va necesita investiţii majore în sectorul producţiei primare, estimăm că va exista doar un impact marginal asupra costurilor şi preţurilor pentru utilizatorii finali.

Conform raportului, autorităţile nu au adoptat până acum strategii eficiente pentru reducerea amprentei de carbon a industriilor poluatoare, deşi acestea sunt responsabile pentru o zecime din cantitatea de emisii de gaze cu efect de seră, la nivel european. Aceasta deşi Uniunea Europeană şi-a asumat obiectivul de a elimina aproape complet emisiile până în 2050.

Cercetătorii suedezi avertizează că, în lipsa unor schimbări în tehnologiile folosite de industriile poluatoare, doar rafinăriile, fabricile de oţel şi cele de ciment vor genera până în 2050 un sfert din cantitatea totală de emisii.

 

Sursa: green-report.ro

Duminică, 11 octombrie 2015
Vizualizări: 1149

Citiţi de asemenea

Uleiul de jojoba este un dar prețios al naturii. Conținutul ridicat de esteri de ceară face din jojoba o opțiune bună în...
51
Baba Manea voia să se așeze la cină. Pînă la apusul soarelui mai era încă mult timp, dar ea deja a reușit să facă trebur...
33
Ficatul are nevoie de curățare! Acest lucru este valabil pentru fiecare dintre noi.Chiar dacă sînteți încă tînăr, nu c...
113
Țipova este un simplu sat pe malul Nistrului. Dar în aceste locuri pitoricești mereu se întâmplă ceva important. De exem...
58