ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum arată panourile solare inspirate de Kirigami, arta japoneză a tăierii hârtiei

În ultimii ani, am văzut numeroase design-uri inovatoare aplicate panourilor solare fotovoltaice, de la panouri solare în formă de frunze, module fotovoltaice integrate în ferestre sau chiar în haine. Acum, putem adăuga pe listă un nou tip de panou solar: panoul fotovoltaic creat după principiul Kirigami, arta japoneză de pliere și tăiere a hârtiei.

Noul model de panou fotovoltaic a fost creat de către o echipă de cercetători de la Universitatea din Michigan. Aaron Lamoureux, doctorand la Universitate și totodată principalul autor al studiului, a declarat că grupul a studiat mai multe modele diferite de celule solare înainte să rămână la cel descris în lucrare, scrie Think Progress.

„Arată extrem de simplu, pentru că este extrem de simplu — e format doar din tăieturi liniare,” punctează Lamoureux. „Am căutat și alte modele, însă acestea erau greu de realizat și nu funcționau la fel de bine ca cel realizat prin tăiere.”

Modelul utilizează celule super-subțiri cu cristale de arseniură de galiu – care, de-a lungul istoriei, nu au fost folosite din cauza costrurilor mari – montate pe un suport din plastic care poate fi îndoit, astfel încât să capteze energia Soarelui din mai multe unghiuri.

Abilitatea acestora de a urmări Soarele pe parcursul zilei reprezintă un mare avantaj față de panourile solare montate pe acoperiș, susțin creatorii.

„‘Cantitatea de energie obținută de la o celulă solară depinde de mărimea suprafeței expuse la Soare. Dacă această suprafață este mare, obținem mai multă energie solară,” explică liderul echipei de cercetare.

Chiar dacă prototipul necesită anumite îmbunătățiri înainte să intre pe piață, acesta are toate șansele să îmbunătățească sistemele solare rezidențiale.

Pe termen scurt, panoul solar poate fi utilizat în industria aerospațială, susțin cercetătorii. De exemplu, noul model de panou solar fotovoltaic ar ajuta la alimentarea unui obiect aflat în mișcare, cum ar fi un satelit.

 

 

Sursa: solar-magazin.ro

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 23 octombrie 2015 16:00
Vizualizări: 1271

Citiţi de asemenea

Oamenii de știință ruși au făcut totalurile unui experiment care a durat 24 de ani în pădurile din regiunea Moscovei. În...
504
Fundația Ecodava, în parteneriat cu Pretura sectorului Centru a organizat o acțiune ecologică în Parcul Valea Trandafiri...
617
Arborele Dragonului atinge o înălțime de 20 de metri, iar diametrul bazei ajunge pînă la patru metri....
717