ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum au devenit vegetarieni unii oameni cu renume mondial (+Video)

Povestiri despre vegetarieni și vegetarianismul modern și al secolelor trecute...

1. Lev Tolstoi

La vîrsta de cincizeci de ani, Lev Tolstoi a asistat la uciderea unui porc. Experiențele grele nu au fost suficiente – Tolstoi a mers în regiunea Tula la abator. Imaginea unui taur care murea l-a îngrozit pe scriitor și l-a forțat să prefere cărnii vegetarianismul: „Dieta mea constă în principal din terci fierbinte de fulgi de ovăz, pe care o mănînc de două ori pe zi cu pîine de grîu.” Pe ideea vegetarianismului se baza nu atît sănătatea scriitorului, cît noua lui percepție a lumii.

Preferința lui pentru alimente de origine vegetală a coincis cu ascensiunea lui religioasă – în opinia scriitorului, interdicția abuzului față de animale ar putea pune capăt răului în toată lumea. Propriul vegetarianism Tolstoi îl explica prin respectarea poruncii creștine „Să nu ucizi”.

2. Ivan Poddubnîi

Ivan Poddubnîi, un om-legendă, cel care la 67 de ani i-a învins pe cei mai puternici luptătorii din America, cîntărea peste 120 de kilograme și era vegetarian. Astăzi, interesul pentru Ivan Poddubnîi este mare nu numai în cercurile de sport, dar și printre vegetarieni sau cei care doresc să renunțe la carne. Fenomenul Poddubnîi cel puțin oferă încrederea că omul puternic nu este neapărat cel care mănîncă la prînz un picior de miel și slănină.

3. Nicholas Roerich

Nicholas Roerich, spre deosebire de Tolstoi, nu simțea frică la vederea sîngelui sau a unui animal mort. El avea convingerea profundă că puritatea produselor alimentare contribuie la dezvoltarea mentală.

4. Ivan Pavlov

Celebrul fiziolog rus și laureatul Premiului Nobel Ivan Pavlov este cunoscut publicului larg în special pentru că a studiat fenomenul condiționării clasice, în experimentele pe care le-a făcut cu cîini, provocînd animalelor reflexe condiționate. Aceste experimente pe animale l-au determinat pe Pavlov să renunțe la alimentele din carne. În timpul experimentelor omul de știință a demonstrat că produsul final al descompunerii proteinelor animale, ureea, duce la creșterea iritabilității și nervozității. Potrivit memoriilor contemporanilor lui, Pavlov nu a fost vegetarian pur, permițîndu-și, din cînd în cînd, să se „irite“.

5. Nikolai Fiodorov

Nikolai Fiodorov, filosof cosmist, a fost unul dintre cei mai proeminenți oameni de știință ruși, futurist, numit și „Socrate din Moscova”. Fiodorov era o persoană foarte religioasă. La baza poziției sale de viață se afla porunca Sf. Serghie de Radonej „Privind la unitatea Sfintei Treimi, învinge diviziunea odioasă a acestei lumi”.

Fiodorov a dus o viață ascetică, încercînd să nu dețină nicio proprietate, o parte semnificativă a salariilor sale le dona altora, sporurile salariale le refuza, mergea întotdeauna pe jos. Renunțarea la carne a fost dictată atît de filosofia cosmistă, cît și de modestia ascetică a filozofului, de respingerea tuturor formelor de violență.

6. Andrei Beketov

În 1878 a fost publicat articolul lui Andrei Beketov „Nutriția umană în prezent și viitor” – prima lucrare din Rusia pe tema vegetarianismului. Această lucrare de trei pagini tipărite, publicată în revista „Vestitorul Europei”, a reușit să trezească în mintea oamenilor interesul față de nutriție ca fiind unul dintre factorii importanți în dezvoltarea fizică și intelectuală a omului.

7. Ivan Efremov

Ivan Efremov, unul dintre cei mai mari fantaști sovietici, paleontolog filosof-cosmist, a fost vegetarian. Motivul renunțării la carne a fost convingerea ideologică a lui Efremov că dezvoltarea culturii umane este imposibilă fără a renunța la carnea animalelor cu un sistem nervos central dezvoltat.

 

Citiţi de asemenea

Clădirile reprezintă un segment esențial al politicii la nivel european privind eficiența energetică. În Republica Moldo...
37
Ai fost hipnotizat încă din copilărie că ascultarea propriei voci este schizofrenie. Iar să asculți profesoara care l-a ...
161
Cîteva locuri confortabile în pădure, care cu siguranță nu vor dezamăgi:- glamping "Лес", satul Civijepse, Ținutul Krasn...
414
Apa este folosită peste tot – în consumul personal al oamenilor, nevoile urbane, în producerea energiei, în industrie. C...
546