ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum era Moldova în secolul al XVIII-lea (FOTO)

Portal moldovenii.md a publicat un alt material interesant despre istoria Moldovei și fotografia unei hărți unice din secolul al XVIII-lea.

De data aceasta vă aducem la cunoștință un material - o hartă politică întocmită în secolul al XVIII-lea de cartograful german Franz L. Gussefeld, pe care sînt reprezentate astfel de entități statale precum Moldova, Valahia, Transilvania și alte state cu care se mărgineau.

Charte de la Moldavie & de la Valachie - harta regiunilor din jurul deltei Dunării. Harta a fost alcătuită de cartograful german Franz L. Gussefeld la sfîrșitul secolului al XVIII-lea și publicată de firma Homann Heirs. Fondatorul companiei a fost Johann Baptist Homann (1663-1724) - unul dintre cei mai renumiți cartografi germani din secolul al XVIII-lea, munca sa a fost continuată de fiul său, Johann Christoph (1701-1730), iar din anul 1730 pînă în 1813 – de moștenitorii lui Homann. Hărțile emise de companie la toate etapele au fost realizate în același stil, cu gravură elegantă, pictate manual în culori aprinse și margini nevopsite, în stil baroc.

Pe lîngă frontierele de stat, sînt trasate granițele unităților administrative, de aceea pot fi distinse nu numai ținuturile, ci și raialele. Pe hartă sînt indicate multe așezări și cetăți. Autorul hărții nu a uitat de relief și hidrografie, deoarece rîurile au avut o importanță deosebită în determinarea hotarelor acestei regiuni.

Este interesant de studiat granițele raialelor, avînd în vedere rolul pe care acestea l-au jucat pentru Imperiul Otoman, fiind regiuni fortificate pentru protecția granițelor.

Harta a fost întocmită în 1785, adică după ce Austro-Ungaria a anexat partea de nord-vest a Moldovei, dîndu-i apoi numele de Bucovina. Vedem și un alt teritoriu - Budjac, pe care l-a anexat Imperiul Otoman în secolul al XV-lea. Dar chiar și fără această regiune, Moldova a avut ieșire la mare prin portul din Galați.

Dacă e să comparăm această hartă cu realitățile moderne, ne putem convinge că acum pămîntul istoric moldovenesc face parte din state precum Ucraina, România și, desigur, Republica Moldova modernă.

Astfel, numai după această hartă putem vedea cît de mult a fost fragmentat statul nostru și nu numai în secolul al XVIII-lea, cînd vecinii noștri ne-au luat teritoriile, dar și în continuare ne-am pierdut pămînturile strămoșești care au devenit parte a altor state.

Vă reamintim că informații mai detaliate despre istoria Moldovei, precum și documente istorice pot fi găsite în secțiunile "Istorie" și "Biblioteca" pe portalul moldovenii.md.


Sursa: noi.md

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 13 noiembrie 2021 17:29
Vizualizări: 682

Citiţi de asemenea

Totul răspunde. Iar noi uneori nici măcar nu ne gîndim la ceea ce aducem pe lume......
112
În Elveția, o femeie a crescut doi lei.Autoritățile i-au confiscat pentru grădina zoologică. 7 ani mai tîrziu, o femeia ...
115
Oamenii de știință ruși au făcut totalurile unui experiment care a durat 24 de ani în pădurile din regiunea Moscovei. În...
742
Fundația Ecodava, în parteneriat cu Pretura sectorului Centru a organizat o acțiune ecologică în Parcul Valea Trandafiri...
782