ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum în regiunea Kubani sînt crescute produse sănătoase

Corespondentul publicaţiei „АиФ-Юг” a vizitat una dintre aşezările ecologice din regiunea Krasnodar pentru a aflat de ce oamenii părăsesc oraşele mari şi se stabilesc pe pămînturi nevalorificate.

Drumuri pietruite, case din lemn, garduri vii în locul gardurilor obişnuite, însă în general, terenurile nu sînt îngrădite. Pe unele sectoare au fost construite sere. Aşezarea ecologică a apărut în raionul Seversk acum trei ani, ia astăzi acolo locuiesc peste 60 de familii.

Semănatul încă nu a început, prin urmare, locuitorii aşezării mai au timp pentru a-şi aduna forţele şi de povesti despre viaţa lor cotidiană.

Locuitorii aşezării nu sînt pustnici

Aşezarea a fost fondată de un tînăr comerciant din Sankt Petersburg Denis Şeşin. Împreună cu soţia sa Ekaterina, ei iniţial s-au ocupat de afaceri, apoi au văzut lumea, dar au înţeles că pentru fericire le lipseşte ceva şi au început căutările.

Locul perfect pentru realizarea visurilor, în opinia lui Denis, a fost găsit pe harta Rusiei. Aşezarea este amplasată după staniţa Grigorievka, raionul Seversk, regiunea Krasnodar. Distanţa pînă la Krasnodar e la o oră de mers, iar pînă la litoralul Mării Negre – două ore.

„Nu sîntem pustnici şi nu refuzăm bunurile civilizaţiei, precum magazinele materialelor de construcţie, energia electrică şi internetul, relatează Denis. Însă noi avem mult mai mult decît orice orăşean: în fiecare zi eu respir aer negazat, deseori, privesc răsăritul şi admir asfinţitul, mănînc ceea ce am crescut singur”.

Denis Şeşin afirmă că aşezarea nu este o organizaţie religioasă sau politică. Este o comunitate de oameni ce doresc să trăiască în armonie cu natura şi cu ei înşişi.

Cît costă libertatea de oraş?

Aşezarea se întinde pe o suprafaţă de 180 ha. La nord ea se învecinează cu terenuri agricole. La sud şi est – drum asfaltat. La Vest e pădurea, după care curge rîul Afips.

„Condiţiile de trai la noi este procurarea unui teren cu suprafaţa de 1 ha, costul căruia este de 400 de mii de ruble”, spune Denis.

Dacă are suficiente mijloace, familia începe construcţia casei, amenajează teritoriul etc. Denis Şeşin consideră drept capital minim pentru strămutare suma de 1,5 milioane de ruble.

În afară de dorinţa de a trăi în sînul naturii şi de a respira aer curat, locuitorii aşezării ecologice mai au o pasiune comună – toţi sînt vegetarieni. Anume acest sistem de alimentaţie determină modul de a cîştiga bani. Mai mult de jumătate dintre familii cîştigă din produsele organice şi ecologice, crescute de membrii acestora.

Astfel, în catalogul produselor ce pot fi cumpărate aici figurează făina din grîu integral, miere naturală, uleiuri, mere uscate, dulceaţă din conuri de pin, din dude, flori de salcîm şi nuci.

S-ar părea că în condiţiile substituirii importurilor, despre care se vorbeşte mult, producţia aşezării ar putea face concurenţă multor produse de import. Însă acest lucru nu se întîmplă, deoarece preţurile la produsele crescute aici nu sînt mici, ba chiar invers.

Pe teritoriul alezării sînt organizate diferite evenimente culturale, ce atrag turişti.

„Avem 7 hectare alocate pentru zona socială, spune Denis Şeşin. Acolo marcăm sărbătorile: în primul rînd, ziua de naştere a aşezării noastre, precum şi Masleniţa, Solstiţiul de vară, Ziua Victoriei, Ivan Kupala şi multe alte date remarcabile”.

De asemenea, această zonă serveşte drept platformă pentru dezvoltarea turismului ecologic – însă o sursă de venit pentru membrii aşezării.

Как на Кубани выращивают здоровые продукты

Как на Кубани выращивают здоровые продукты

Как на Кубани выращивают здоровые продукты

Как на Кубани выращивают здоровые продукты

Как на Кубани выращивают здоровые продукты

 

Источник: poselenierp.blogspot.md

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 19 aprilie 2016 9:00
Vizualizări: 1453

Citiţi de asemenea

Cîteva locuri confortabile în pădure, care cu siguranță nu vor dezamăgi:- glamping "Лес", satul Civijepse, Ținutul Krasn...
137
Apa este folosită peste tot – în consumul personal al oamenilor, nevoile urbane, în producerea energiei, în industrie. C...
323
La inițiativa echipei ecology.md, Fundația pentru dezvoltare ecologică Ecodava din R.Moldova împreună cu echipa Taborul ...
397