Cum organismul suferă de alcool
În ciuda faptului că în timpul nostru informațiile privind la pericolele consumului de alcool sunt disponibile pentru toți, mulți adolescenti prea devreme încep să facă cunoștință cu "băuturile adulților". Motivele tinerilor pentru a încerca alcoolul pentru prima dată pot fi diferite. Dar în orice caz nu ar trebui să fie subestimate efectele nocive ale băuturilor alcoolice asupra organismului tânăr, fie că este vorba de bere sau alte băuturi slab alcoolice.
E necesar ca părinții să discute cu copii săi ce au ajuns la vârsta de adolescență despre pericolele consumului de alcool.
În primul rând, etanolul, conținut în toate băuturile alcoolice, afectează mult creierul unui adolescent, care este în proces de dezvoltare structurală și funcțională, și, prin urmare, foarte vulnerabil la produse chimice. Cercetările au aratat că, chiar și o mica doză de alcool provoacă perturbări în procesele bio-chimice ale creierului, ce duce la probleme cu studii, reține dezvoltărea abilităților de gândire, perturbează dezvoltarea de conduită etică. Sub influența alcoolului adolescentul degradează emoțional și intelectual, în plus creierul imatur a unui adolescent mai ușor și mai rapid devine dependent.
Alcoolul afectează în mod negativ organele interne ale tinerilor. Ficatul adolescentului sub influența alcoolului degradează mult mai rapid, deoarece în organismul tânăr celulele au o permeabilitate mai înaltă și producerea enzimilor pentru neutralizarea toxinelor încă nu e pe deplin formată.
Alcoolul determină degenerarea celulelor hepatice și afectează sinteza de vitamine și enzime. De asemenea, apar dereglări în tractul gastro-intestinal, pancreas. Aceasta duce la dezvoltarea de pancreatită și diabetă.
Mulți adolesceți fac abuz de bere, ea având un efect diuretic puternic. Folosirea regulată a acestei băuturi spălă din organism minerale și nutrienți, cauzând pierderi ireparabile pentru un organism în creștere. În plus, etanolul este o otravă, ce provoacă perturbări în sistemul cardiovascular, astfel mulți adolescenți, ce consumă alcool, au desturbări a tensiunii arteriale și tahicardie.
Un adevărat ucigaș a unui organism tânăr poate fi numit cocktailul slab alcoolic, popular în rândul adolescenților. Acest amestec "exploziv" de alcool, coloranți, cofeină și zahăr afectează în mod negativ sistemul nervos și cardiovascular.
De alcool suferă și sistemul de reproducere a adolescenților. În starea de ebrietate des apar relații intime neprotejate. Astfel de relații ocazionale duc la apariția bolilor ce se transmit prin cale sexuală - hepatita C si HIV.
De obicei, copilul se gândește la pericolele consumului de alcool numai atunci când îi apare vreo boală. Anume în acest moment adolescentul este cel mai predispus pentru a discuta și a asculta "vocea rațiunii".
Sursa: ruslekar.info