Cum să creștem din fiu un tată bun și un om minunat
30 de sfaturi de la psiholog:
Vom încerca să rezumăm și să sistematizăm ceea ce ar trebui să facem (și ce să nu facem) pentru a crește de la o vârstă fragedă un bărbat adevărat, un tatăl responsabil.
1 . A face totul ca fiul să aibă un tatăl. Dacă femeia nu poate trăi împreună cu bărbat și acesta nu este afectat de vicii morale grave și obiceiuri rele, contribuiți la contacte pe deplin intense între fiul, tatăl și rudele sale.
2 . Păstrați autoritatea bărbaților din jur, n-o subminați cu remarci defăimătoare și strigăte nepoliticoase, mai ales la ocazii mici.
3 . Încurajați comunicarea copilului cu adevărații oameni de onoare care se respectă.
4 . Vorbiți cu fiul ca cu un adult respectuos, reieșind de la faptul că înaintea dvs. este o ființă umană, care doar a trăit puțin timp.
5 . Nu respingeți întrebările, luați-le în serios și răspundeți la ele. Porniți de la faptul că băieții nu pun întrebări naive sau premature, ci doar incompetente și neinteligibile.
6 . Ascultați cu atenție fiul, dar nu încurajați flecăreala excesivă.
7 . Nu sâsâiți, nu ocrotiți excesiv fiul.
8 . Cu fiecare an măriți numărul operațiunilor de auto-servire, iar apoi și acțiunilor spre binele familiei.
9 . Nu limitați inițiativele, chiar dacă acestea sunt urmate de unele daune (de exemplu, o ceașcă spartă).
10 . Nu izolați băiatul de la bărbați implicați în activități speciale, dimpotrivă, dacă este posibil, familiarizați-l cu operațiuni gospodărești simple și tehnica.
11 . Monitorizați echilibrul între laude și critică.
12 . Nu oftați la vederea zgârieturilor și altor leziuni minore, nu certați copilul pentru ele, tratați rana, spunând ceva de genul "până la nuntă trece".
13 . De la 4- 5 ani dezvățați băiatul să se grăbească la scaunele din transportul public, dimpotrivă, obișnuiți-l să cedeze locul femeilor și pasagerilor în vârstă, inclusiv mamei.
14 . La vârsta preșcolară inițiați fiul în afacerile și problemele dvs., evocând simpatie și compătimire. Puteți judeca dacă din copilul dvs. va crește un tatăl bun după modul lui de a fi un fiu bun.
15. În fiecare zi din copilărie – exerciții fizice cu complicație progresivă, la început - în apartament, apoi – în afară. A elibera copilul de la lecții de educație fizică la școală doar la o amenințare explicită pentru sănătate. Înainte de școală învățați copilul să schieze, înoate, să conducă bicicleta cu două roți, să joacă volei într-un cerc sau un alt joc cu minge.
16. Încurajați adevărul: în cazul recunoașterii cinstite a greșelii, reduceți pedeapsa la minim sau la zero, obișnuindu-l cu gândul că onestitatea este mai profitabilă decât înșelăciunea.
17. De la o vârstă fragedă cultivați spiritul de afaceri, viața după program; nerespectarea programului - doar pentru motive întemeiate. Obișnuiți copilul să respecte timpul (un bărbat adevărat ajunge la locul potrivit la timp și nu întârzie).
18. Obișnuiți copilul cu gândul: făgăduiala dată e datorie curată. Exemplul personal este deosebit de important: îndepliniți cu strictețe toate promisiunile făcute.
19. Nu luați în râs, nu umiliți fiul; niciodată nu folosiți epitete și cuvinte de tip "idiot", "prostule", "neghiob", "încă nu ți-a căzut cașul de la gură", etc. Ele au capacitatea de a se scufunda în memorie de o viață.
20 . În același timp educați la copil sentimentul de toleranță față de alți oameni, comportamentul lor, opiniile, erorile, greșelile și neajunsurile. Discret, dar ferm, opriți atitudinea batjocoritoare, aroganța față de oameni. Indulgența este o calitate foarte masculină.
21 . Din 6-7 ani atrageți copilul în discutarea problemelor de familie (amplasarea mobilierului în apartament, ordinea achizițiilor majore, organizarea vacanțelor de vară, etc.).
22. Cât mai curând posibil începeți să identificați înclinațiile de afaceri și creative, dar nu impuneți alegerea ocupațiilor cu forță; să nu vă fie teamă de la o trecere bruscă de la o ocupație la alta: mulți oameni nu-și găsesc imediat vocația.
23 . Cumpărați cât mai multe diferite instrumente, mecanisme simple, accesorii, piese și materiale pentru reparații și meserii, împreună cu fiul studiați toate aceste instrumente și dispozitive.
24 . Dați exemplu de capacitatea de a se stăpâni: fac ceea ce nu vreau, dar este necesar; nu fac ceea ce vreau și ce este dăunător.
25. Nu mustrați din motive meschine pentru locuință, alimente, îmbrăcăminte, etc. Această conversație poate avea loc numai în cazuri excepționale și trebuie să fie făcută într-un ton grav, fără emoții nejustificate.
26. Promovați comunicarea activă cu colegii care nu au compromis comportamentul lor cu nimic grav. Acceptați vizitele prietenilor.
27 . Încurajați tururi turistice, tabere de sport, lăsați fiul acasă doar cu semne evidente de boală.
28 . Încurajați orice posibilitate de a câștiga cinstit, dacă acest lucru nu dăunează studiile.
29 . Învățați fiul să aibă grijă de femei de la o vârstă fragedă (mama, sora, etc.), de exemplu, împreună cu fiul alegeți cadouri pentru femei, încurajați fabricarea cadourilor cu mâinile propriile, etc.
30 . Nu împiedicați, nu descurajați fiul în dorința sa de a ajuta pe cineva, a da ceva, a învăța ceva, a acorda o atenție cuiva, chiar dacă este nevoie de a face un pic de sacrificii. A ajuta cuiva în momente dificile, a pune un umăr este una dintre principalele calități ale sexului masculin .
Desigur, cu aceste recomandări nu se epuizează programul de transformare a copilului de sex masculin într-un bărbat adevărat. Chiar și respectarea lor strictă nu poate garanta că veți crește un adevărat domn: pe copilul îl transformă într-un om nu numai acțiunile părinților, dar și mulți alți factori. Ar fi oportun să puneți întrebarea astfel: oare noi am depus toate eforturile pentru a educa la fiul un caracter bărbătesc?
Mult înseamnă exemplul propriu, poziția bărbaților din generația mai în vârstă. Dorința de a manifesta diferite calități bărbătești este proprie băieților moderni. Este nevoie doar să le îndemnăm la fapte nobile.