Cum să despici o mașină de lemne în 4 ore

/ Vizionări: 10788
Tag-uri:

колоть дрова

 

Când despicăm lemnele, majoritatea timpului pierdem pentru... Ghiciți ce? Pentru adunarea lemnelor tăiate? Pe proces propriu zis? Nu. Conform cercetărilor, circa 60 la sută din timp și efort se cheltuie pentru ridicarea și fixarea buștenilor pe tăietoare. Mai mult decât atât, așchiile și lemnele cad peste picioare și asta e partea cea mai traumatică a acestor lucrări. Anume împrăștierea necontrolată a lemnelor nu permite asistentului de a le strânge rapid.

Cum să despicăm și strângem lemnele foarte rapid și ușor?

Lemne în interior
Lemne în interior

1. Un singur om crapă lemnele, ”după metoda lui Stahanov". Această metodă de organizare a muncii, păstrată din perioada sovietică este una foarte utilă. Esența sa e foarte simplă: un singur om despică lemnele, iar restul le aduc, le stabilesc și le strâng.

2. Pereții magaziei de lemne e bine de făcut din plăci sau bare fixate vertical pe șuruburi. Astfel, accesul la aceasta va fi deschis din ambele părți: câteva mișcări cu șurubelnița - și ușa e gata. Zona din jurul încăperilor tehnice din curte e mai bine de lăsat liberă, fără orice plantări.

3. Un spintecător ideal pentru lucru totuși nu este cel mai ieftin, cu mâner din lemn. Fără a numi brandurile, putem spune cu siguranță că cel mai bun topor pentru despicare este cel finlandez cu toporâște polimeric (raportul dintre preț și calitate, performanță și durabilitate este cel mai convenabil). Pe locurile doi și trei - secure canadiene și iugoslave. Lemnul din sudul Europei este foarte rezistent, și respectiv topoarele de acolo sunt foarte bune.

Anvelope ... pentru despicarea lemnelor

4. Ne-a rămas să rezolvăm întrebarea cu împrăștierea lemnelor tăiate. Băgați butuceii în anvelope vechi de la mașini – găsiți trei mărimi a acestora și faceți câte o pană pentru fiecare, căci diametrul lemnelor nu întotdeauna se potrivește perfect cu diametrul găurii anvelopelor. Când ați aranjat lemnul în anvelopă – despicați-l. Această sugestie simplă va mări randamentul muncii cu 60 la sută! Puteți să verificați acest lucru singuri. Nu mai vorbim despre faptul că nimeni nu poate calcula de câte ori va scădea riscul de traume – atât pentru cel care despică, cât și pentru asistenții săi.