Cum să determinaţi cît de proaspete sunt fructele
Observînd aceste semne, veţi determina uşor dacă fructul este proaspăt. Nu e nimic mai rău cînd muşcînt dintr-un fruct, înţelegeţi că el nu e copt. Aşadar, cum să aflăm dacă e copt? Fructele ne pot vorbi. Ţineţi minte semnele calităţii.
Banana
Bananele verzi cu un conţinut redus de zahăr sunt potrivite pentru bolnavii de diabet de tipul II. Dar aveţi în vedere că conţinutul sporit în ele a amidonului rezistent vă poate balona. Cînd bananele se coc, ele devin galbene cu mici pete maro. Anume acestea conţin cea mai mare cantitate de antioxidanţi.
Pepenele galben
Dacă pe coajă nu sunt dungi verzi, atunci pepenele este copt şi gata de întrebuniţare. Textura cojii de asemenea trebuie să fie uşor pronunţat şi să pară ca o plasă măruntă. Aroma fructului vorbeşte despre faptul că el e copt.
Mango
Evitaţi consumul de mango verzi, ele sunt acre. Fructele coapte au o aromă uşoară şi dulcie. În furncţie de soi, un mango copt din verde devine roşu, iar cel galben – în oranj.
Căpşunele
Căpşunele coapte sunt întotdeauna roşii aprinse. Culoarea trebuie să fie aprinsă, fără urme de verde. Structura fermă a fructului îi conferă un gust picant.
Piersicile
Piersicii copţi au o aromă dulcie. Pulpa trebuie să fie puţin tare şi fină. Pot fi consumaţi doar piersicii galben-portocalii, evitaţi fructele verzi.
Avocado
Fructul de avocado este copt, dacă are coaja verde întunecată. De asemenea puteţi verifica apăsînt uşor. Dacă degetele se cufundă uşor, atunci el e copt. Avocado verde este tare, iar cel răscopt – moale. Un alt detaliu – înlăturînd codiţa, priviţi fructul, dacă coaja e verde deschisă – poftă bună.
Pepenele verde
Dacă veţi bate în coaja pepenelui şi veţi auzi un sunet gol – înainte! Dar dacă sunetul va fi surd, atunci el mai trebuie să se coacă. Aşa-zisa burtică trebuie să fie galbenă, dar nu albă.
Merele
Ştiind culoarea diferitor soiuri de mere, este uşor să determinaţi cînd sunt coapte. De exemplu, Aidared trebuie să fei roşii. Coaja din jurul codiţei de asemenea trebuie să fie mai deschisă care restul mărului. Şi ţineţi minte, cele mai coapte mere cad singure pe pămînt!
Portocalele
Portocalele se coc diferit de alte fructe, de aceea nu trebuie să vă orientaţi după culoarea cojii. Pur şi simplu, luaţi unul şi cîntăriţi-l. Fructul uscat şi verde va fi uşor. Dar dacă el e greu şi tare, atunci e suculent şi poate fi consumat.
Kiwi
Fructul copt e rotunjor şi aromat. Totodată, el nu trebuie să fie tare ca piatra. Verificaţi prin apăsare, la fel ca mango şi avocado.
Sursa : fithacker.ru