Cum să dezvoltăm o privire pozitivă asupra lumii
1.Zîmbiți chiar și cu forța. Psihologii au demonstrat că mecanismele dispoziției acționează în ambele direcții. Adică, nu doar zîmbiți cînd aveți dispoziție bună, dar și aveți dispoziție cînd zîmbiți. Memoria mușchilor și memoria asociativă acționează foarte puternic asupra psihicului. Și chiar și un zîmbet forțat este capabil să normalizeze frecvența contracțiilor cardiace, să amelioreze starea de stres și să ridice dispoziția.
2. Iubiți – este cea mai pozitivă stare emoțională, în care însăși natura a inclus putere, energie și pofta de viață. Dacă aveți cui să dăruiți căldură, atunci sînteți un om fericit. Iubiți-vă apropiații, bucurați-i, încălziți-i și veți observa cum deveniți în fiecare zi tot mai pozitiv și mai bucuroși împreună cu ei.
3. Căutați doar lucruri bune. Nu vă permiteți să vă axați pe senzații, gînduri, sentimente și presentimente negative. Alungați-le. Totul ce se poate corectat cu ajutorul rațiunii și atitudinii constructive trebuie canalizate într-o direcție pozitivă. Deseori, timpul arată că majoritatea problemelor noastre sînt inventate sau exagerate. Așa că nu vă permiteți să cădeți în disperare în pofida optimismului și situației reale.
4. Fiți mulțumiți. Se spune că fericirea este cînd îl mulțumești pe Dumnezeu, dar nu îi ceri nimic. Apropo, putem adăuga că mulțumirea nu este doar problema circumstanțelor, cît capacitatea de a fi muțumit. Dacă v-ați trezit dimineața cu dispoziție, dacă aveți haine, alimente și un loc de muncă atunci sînteți cu mult mai norocos decît o mulțime de pămînteni. Pur și simplu mulțumiți sorții pentru toate acestea și mergeți în treburile voastre, pentru a face această zi și această lume mai bună și mai pozitivă.
5. Ocupați-vă cu arta, cu ceva interesant, cu o activitate preferată, ce vă permite să vă distrageți de la gîndurile triste și să vă cufundați complet în procesul de creație. Nu întîmplător multe opere mărețe au fost create de autori anume în stare emoțională deprimată. Tristețea permite să vă concentrați asupra gîndurilor și cu o forță nebănuită scoate din suflet anume acele cuvinte/note/gesturi, care exprimă cel mai bine trăirile voastre. Devenind publică, tristețea capătă forme mai viabile, treptat se topește și se transformă într-un sentiment pozitiv.
6. Comunicați. Întîlnirile și discuțiile cu alți oameni, mai ales cu prietenii și rudele îndrăgite au un impact pozitiv asupra dispoziției, din două motive. Primul: oamenii optimiști molipsesc prin atitudinea lor pozitivă, alături de ei e ușor să te simți fericit. Al doilea: chiar și așa oameni îngrijorați, ca Dvs. la moment, împărtășindu-vă trăirile, lasă să se înțeleagă că nu sînteți singuri cu problemele voastre și că sînt pe lume lucruri mai proaste decît neplăcerile voastre. Iar aceasta este un motiv de a fi mai veseli, nu-i așa?
7. Odihniți-vă moral și fizic. Relaxați-vă, este o necesitate fiziologică a oricărui organism. Deseori, cauza stărilor depresive devine stresul și oboseala cronică. Pentru a le exclude din viața voastră, permiteți-vă uneori să leneviți. Ascultați muzica preferată, citiți cărți captivante, priviți filme, plimbați-vă prin parc etc. Simțiți-vă mai bune și mai vesel.
8. Fiți sănătoși, alimentați-vă corect, mișcați-vă mai mult, scăpați la timp de boli. Într-un organism sănătos – un spirit sănătos. Zîmbiți în interior. Iar armonia interioară și pacea cu sine însuși este cea mai bună bază a atitudinii pozitive față de sine și de lumea din jur.
Toate cele menționate mai sus pot fi numite codul omului pozitiv și utilizate în viața cotidiană ca un ghid de comportament. O asemenea abordare vă va aduce cel puțin cîteva momente pozitive, iar maximum - o restructurare completă a atitudinii față de viață. Iar în final, aș dori să le recomand tuturor celor care doresc să fie pozitivi, să vă iubiți pe voi înșivă și să împărtășiți dragostea cu alții.