ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum să faceți îngrășămînt din urzică?

Cineva se gîndește cum să stîrpească urzica din grădină, iar altcineva, dimpotrivă o duce încolo. Asta deoarece datorită acestei plante, unii agricultori renunță la bălegar și îngrășăminte minerale.

Urzica se pregătește vara. Prima dată, se cosește cînd are o înălțime de 60-70 cm. Plantele verzi de zdrobesc și se adaugă în sol la 5 cm. Aceasta se introduce în special pe rîndurile cu legume și pomușoare.

Totodată, din urzică se pregătește un îngrășămînt lichid, pentru aceasta într-un butoi plin cu urzică se toarnă apă și se acoperă. Peste 2 săptămîni, infuzia din urzică este gata. Plantele se udă cu îngrășămînt la fiecare 7-10 zile, diluînd în proporție de 1:20. Pentru a atenua mirosul neplăcut de dospire, se adaugă un flacon de valeriană.

Din a doua cosire se face compost. Se obține un îngrășămînt prețios, ce poate fi folosit tot sezonul, mai ales primăvara, la sădirea cartofilor și altor plante.

Toți știu că cenușa este un fertilizant foarte bun. Însă cea pregătită din urzică e specială. Se folosește urzica cosită și uscată la mijlocul sau sfîrșitul verii. Se arde și se toarnă în recipiente. Pentru un an se pregătesc două butoaie cîte 150 de litri.

Toamna, pe măsură ce terenul se eliberează, se aduce urzica, se acoperă cu o peliculă și se ține 2 luni. În aceste condiții urzica putrezește foarte repede. Primăvara, se obține o masă aeriană și practic fără a săpa, în acest sol pot fi sădite orice plante.

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 16 aprilie 2016 11:00
Vizualizări: 2106

Citiţi de asemenea

Ceea ce îmi place la sat este șansa de a trăi simplu. Respingînd tot ce este neesențial.Toate obiectele încep să-și înde...
135
Muzică live, degustare de vinuri și folclor moldovenesc: Pe 14 august, în rezervația natural-culturală Orheiul Vechi, s-...
208
Urzica conține o cantitate foarte mare de tot felul de substanțe utile. Vitamine: acid ascorbic, vitaminele din grupa ...
386
Cînd o persoană stă cu picioarele goale pe pămîntul viu, este la fel ca o mamă care-și ține copilul în brațe. Energiile ...
272