ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum să faceți îngrășămînt din urzică?

Cineva se gîndește cum să stîrpească urzica din grădină, iar altcineva, dimpotrivă o duce încolo. Asta deoarece datorită acestei plante, unii agricultori renunță la bălegar și îngrășăminte minerale.

Urzica se pregătește vara. Prima dată, se cosește cînd are o înălțime de 60-70 cm. Plantele verzi de zdrobesc și se adaugă în sol la 5 cm. Aceasta se introduce în special pe rîndurile cu legume și pomușoare.

Totodată, din urzică se pregătește un îngrășămînt lichid, pentru aceasta într-un butoi plin cu urzică se toarnă apă și se acoperă. Peste 2 săptămîni, infuzia din urzică este gata. Plantele se udă cu îngrășămînt la fiecare 7-10 zile, diluînd în proporție de 1:20. Pentru a atenua mirosul neplăcut de dospire, se adaugă un flacon de valeriană.

Din a doua cosire se face compost. Se obține un îngrășămînt prețios, ce poate fi folosit tot sezonul, mai ales primăvara, la sădirea cartofilor și altor plante.

Toți știu că cenușa este un fertilizant foarte bun. Însă cea pregătită din urzică e specială. Se folosește urzica cosită și uscată la mijlocul sau sfîrșitul verii. Se arde și se toarnă în recipiente. Pentru un an se pregătesc două butoaie cîte 150 de litri.

Toamna, pe măsură ce terenul se eliberează, se aduce urzica, se acoperă cu o peliculă și se ține 2 luni. În aceste condiții urzica putrezește foarte repede. Primăvara, se obține o masă aeriană și practic fără a săpa, în acest sol pot fi sădite orice plante.

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 16 aprilie 2016 11:00
Vizualizări: 1879

Citiţi de asemenea

Iarna pielea mâinilor suferă mult din cauza temperaturilor scăzute. Dacă mai pui pe lângă asta dezinfectantele, aerul us...
49
Oare într-adevăr prin activitatea sa vitală omul influențează atît de mult planeta, încît este capabil să-i schimbe cicl...
110
Astăzi problemele climatice alarmează întreaga planetă. Se schimbă clima, temperaturile cresc întruna și asta amenință î...
103
Întîmpinarea Anului Nou în așezarea ecologică Sceastlivoe schastlivoe.com este întotdeauna un eveniment frumos de mai mu...
98