Cum să păstrăm vitaminele în timpul procesării alimentelor?
Cu toții cunoaștem cît de utile sînt vitaminele, de aceea mulți se străduiesc să mănînce nu doar bucate gustoase și sănătoase, dar și să administreze vitamine fără prescripția medicului, fapt ce nu este întotdeauna benefic. Or, aproape toate cele necesare pentru organism pot fi obținute din produse proaspete. Este important doar să nu le pierdem în timpul preparării bucatelor.
Există niște reguli destul de simple, respectarea cărora permite evitarea pierderii substanțelor folositoare la procesarea alimentelor:
- Verdeața și legumele nu trebuie ținute mult timp în apă – e suficient să le spălați sub un jet de apă.
- După zdrobirea sau trecerea produselor prin răzătoare, nu le lăsați mult timp la aer sau la cald – așa se vor strica mai repede, mai bine puneți-le imediat în vasul de gătit (numai nu din aluminiu sau cupru, deoarece aceste substanțe sînt foarte active).
- Cele mai bune vase pentru prepararea bucatelor sînt cratițele cu presiune
- Adăugarea de afinatorilor, bicarbonatului de sodiu, sării de amoniu și altor adjuvanți contribuie la distrugerea vitaminelor.
- Adăugarea drojdiilor îmbogățesc bucatele cu vitamina din grupa B.
- Vitaminele, solubile în grăsimi, se digeră mai bine dacă le prelucrați cu puțină grăsime, dar nu apă.
- Produsele pregătite e mai bine să le puneți imediat în apă clocotită, pentru reduce perioada de procesare.
- Prepararea conservelor în vid permite în mare măsură păstrarea substanțelor active (dacă comparăm cu alte conserve). Desigur, vara e mai bine să mîncăm produse proaspete, lăsînd conservele pentru iarnă.
- Una dintre cele mai vechi metode de procesare a alimentelor – coacerea –este cea mai folositoare. La suprafața produsului se formează o crustă, ce nu permite scurgerea lichidului, produsul rămîne mai suculent și mai folositor. Însă dacă produsul, de exemplu carnea, îl introducem la cuptor umed, atunci crusta se formează mai încet, iar sucul se scurge.
- Formarea crustei la prăjire conduce la schimbarea conținutului firesc al proteinelor. E gustos, dar nu e sănătos, mai ales dacă se folosesc grăsimi animale.
- Prepararea la grătar este mai sănătoasă, mai ales pentru persoanele care trebuie să evite mîncarea grasă.
- Pentru prepararea bucatelor sănătoase în loc de prăjire, produsele pot fi înăbușite într-o cantitate mică de lapte, bulion sau frișcă, într-un vas închis. Bucatele însă trebuie monitorizate permanent, întoarse și trebuie de adăugat cu lichidul format.
- Una dintre cele mai sănătoase metode de procesare a alimentelor este pregătirea la abur. Aici un rol important în muierea produselor îl joacă aburii, ce apar în rezultatul evaporării apei din produse și din vas. De aceea, apa (bulionul) nu trebuie să acopere alimentele.
Poftă bună și să vă fie de bine!
Sursa: rus-health.info