ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum soba rusească i-a schimbat viața?

Baba Manea voia să se așeze la cină. Pînă la apusul soarelui mai era încă mult timp, dar ea deja a reușit să facă treburile prin gospodărie: a plivit prin grădină, a aranjat fînul uscat, a pregătit cina în cuptorul rusesc. Prin toată casa zburau arome de supă, sfeclă fiartă și pateuri.

Baba Manea a luat un prosop, a scos mai întîi tava cu pateuri  rumene și apoi și ceaunul cu ciorbă. Ea și-a făcut semnul cricii la icoană și numai să ducă la gură prima lingură, cum cineva a batut la ușă. A deschis. În prag stătea un băiat tînăr și înalt.

- Oh, dragă, ai nimerit exact la prînz! - după tradiția rusă, gazda a invita imediat oaspetele la masă.

- Nu mă simt incomod, nu trebuie", a spus tînărul. - Sînt aici cu treabă.

- Care treabă? Pînă nu mănînci bine, nici un fel de treabă! - i-a spus femeia bună la inimă. – Doar privește ce ciorbă am, ce pateuri. Îți torn imediat și niște lapte! - Baba Manea s-a bucurat foarte mult de un oaspetele neașteptat.

Tînărul a acceptat, a pus într-un colț lângă cuptor geanta mare de sport, s-a așezat la masă.

- De ce roșești? Mănîncă ciorbă, e atît de aromată", s-a lăudat baba Manea.

Apoi, ea a pucat un borcan, a luat o lingură bună de smîntînă galbenă, groasă și a pus-o în farfuria băiatului.

- Pentru prima dată în viața mea văd o astfel de smîntînă", a mărturisit tipul.

- A vedea e puțin, tu gustă!,  se bucura baba Manea.

Au început să mănînce. S-a așezat o tăcere, care era încălcată doar de ceas și din cînd în cînd de găini.

- Mulțumesc! Într-adevăr, foarte gustos", a mărturisit tînărul.

- Iar acum spune-mi cum te cheamă, - l-a întrebat emoționată baba Manea.

Tipul și-a dres glasul și a început:

- Numele meu este Serghei, reprezint campania "FROS mA Jor”…

Dar baba Manea l-a întrerupt:

- Tu despre compania ta nu-mi vorbi, Dumnezeu cu ea, dragă, mai bine povestește despre tine. Mă uit, ești tînăr, bine făcut la prima vedere ... Ești căsătorit?, l-a întrebat ea deodată.

- Nu încă, s-a jenat Serghei.

Baba Manea a dat din  mîini:

-Eu, după cum mă uit, ești cam nefericit. Știi ce, hai să mă ajuți să întîlnesc vaca, eu o voi mulge, iar tu vei bea  lapte și vei urca pe cuptor – te vei odihni bine. Iar dimineața vom discuta.

Sub ferestre s-a auzit un răget.

- Milka a venit, eu  mă duc s-o mulg, iar tu nu te plictisi!

Cu aceste cuvinte, Baba Manea a ieșit în curte. Serghei auzea cum ea ba vorbește, ba o ceartă pe Milka ei, iar aceasta lovește cu coada de căldare. Apoi, jetul de lapte a lovit fundul de fier. Băiatul a simțit oboseala. El era un escroc profesionist. Călătorea prin satele îndepărtate, vindea bătrînilor cuptoare cu microunde defecte. Și de data aceasta el vroia să facă aceeași înșelătorie. Dar Baba Manea i-a răsturnat conștiința: nimeni nu l-a atras așa. Serghei s-a așezat pe sobă și a adormit…

Soarele de dimineață devreme lucea la fereastră printr-o perdea de stambă. Sereoga s-a trezit, Baba Manea turnase deja lapte, pe masă abureau clătitele, în cuptor ardea focul. Din el ieșeau din nou arome.

- Baba Manea, încep o viață nouă. Voi construi cuptoare rusești,  la ce bun nouă aceste microunde, nu-i așa? - a spus el  cu o voce veselă.

Baba Manea a oftat.

- Bine, dragă. Despre microundele tale nu știu nimic. Dar cuptorul rusesc te va hrăni cu siguranță! Și la noi  în sat locuiește Ivan Dimitrici care are o sută de ani, el te va învăța totul. Și o fată o să-ți găsim, una adevărată, bună. Acum vei trăi bine!

Iată așa soba rusească și Baba Manea au schimbat viața lui Serghei.

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 05 mai 2021 14:23
Vizualizări: 356

Citiţi de asemenea

Iarna pielea mâinilor suferă mult din cauza temperaturilor scăzute. Dacă mai pui pe lângă asta dezinfectantele, aerul us...
36
Oare într-adevăr prin activitatea sa vitală omul influențează atît de mult planeta, încît este capabil să-i schimbe cicl...
105
Astăzi problemele climatice alarmează întreaga planetă. Se schimbă clima, temperaturile cresc întruna și asta amenință î...
101
Întîmpinarea Anului Nou în așezarea ecologică Sceastlivoe schastlivoe.com este întotdeauna un eveniment frumos de mai mu...
96