ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum soba rusească i-a schimbat viața?

Baba Manea voia să se așeze la cină. Pînă la apusul soarelui mai era încă mult timp, dar ea deja a reușit să facă treburile prin gospodărie: a plivit prin grădină, a aranjat fînul uscat, a pregătit cina în cuptorul rusesc. Prin toată casa zburau arome de supă, sfeclă fiartă și pateuri.

Baba Manea a luat un prosop, a scos mai întîi tava cu pateuri  rumene și apoi și ceaunul cu ciorbă. Ea și-a făcut semnul cricii la icoană și numai să ducă la gură prima lingură, cum cineva a batut la ușă. A deschis. În prag stătea un băiat tînăr și înalt.

- Oh, dragă, ai nimerit exact la prînz! - după tradiția rusă, gazda a invita imediat oaspetele la masă.

- Nu mă simt incomod, nu trebuie", a spus tînărul. - Sînt aici cu treabă.

- Care treabă? Pînă nu mănînci bine, nici un fel de treabă! - i-a spus femeia bună la inimă. – Doar privește ce ciorbă am, ce pateuri. Îți torn imediat și niște lapte! - Baba Manea s-a bucurat foarte mult de un oaspetele neașteptat.

Tînărul a acceptat, a pus într-un colț lângă cuptor geanta mare de sport, s-a așezat la masă.

- De ce roșești? Mănîncă ciorbă, e atît de aromată", s-a lăudat baba Manea.

Apoi, ea a pucat un borcan, a luat o lingură bună de smîntînă galbenă, groasă și a pus-o în farfuria băiatului.

- Pentru prima dată în viața mea văd o astfel de smîntînă", a mărturisit tipul.

- A vedea e puțin, tu gustă!,  se bucura baba Manea.

Au început să mănînce. S-a așezat o tăcere, care era încălcată doar de ceas și din cînd în cînd de găini.

- Mulțumesc! Într-adevăr, foarte gustos", a mărturisit tînărul.

- Iar acum spune-mi cum te cheamă, - l-a întrebat emoționată baba Manea.

Tipul și-a dres glasul și a început:

- Numele meu este Serghei, reprezint campania "FROS mA Jor”…

Dar baba Manea l-a întrerupt:

- Tu despre compania ta nu-mi vorbi, Dumnezeu cu ea, dragă, mai bine povestește despre tine. Mă uit, ești tînăr, bine făcut la prima vedere ... Ești căsătorit?, l-a întrebat ea deodată.

- Nu încă, s-a jenat Serghei.

Baba Manea a dat din  mîini:

-Eu, după cum mă uit, ești cam nefericit. Știi ce, hai să mă ajuți să întîlnesc vaca, eu o voi mulge, iar tu vei bea  lapte și vei urca pe cuptor – te vei odihni bine. Iar dimineața vom discuta.

Sub ferestre s-a auzit un răget.

- Milka a venit, eu  mă duc s-o mulg, iar tu nu te plictisi!

Cu aceste cuvinte, Baba Manea a ieșit în curte. Serghei auzea cum ea ba vorbește, ba o ceartă pe Milka ei, iar aceasta lovește cu coada de căldare. Apoi, jetul de lapte a lovit fundul de fier. Băiatul a simțit oboseala. El era un escroc profesionist. Călătorea prin satele îndepărtate, vindea bătrînilor cuptoare cu microunde defecte. Și de data aceasta el vroia să facă aceeași înșelătorie. Dar Baba Manea i-a răsturnat conștiința: nimeni nu l-a atras așa. Serghei s-a așezat pe sobă și a adormit…

Soarele de dimineață devreme lucea la fereastră printr-o perdea de stambă. Sereoga s-a trezit, Baba Manea turnase deja lapte, pe masă abureau clătitele, în cuptor ardea focul. Din el ieșeau din nou arome.

- Baba Manea, încep o viață nouă. Voi construi cuptoare rusești,  la ce bun nouă aceste microunde, nu-i așa? - a spus el  cu o voce veselă.

Baba Manea a oftat.

- Bine, dragă. Despre microundele tale nu știu nimic. Dar cuptorul rusesc te va hrăni cu siguranță! Și la noi  în sat locuiește Ivan Dimitrici care are o sută de ani, el te va învăța totul. Și o fată o să-ți găsim, una adevărată, bună. Acum vei trăi bine!

Iată așa soba rusească și Baba Manea au schimbat viața lui Serghei.

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 05 mai 2021 14:23
Vizualizări: 514

Citiţi de asemenea

În așezarea ecologică moldovenească Sceastlivoe a avut loc în acest weekend sărbătoarea Ivana Kupala. Am aprins foc...
218
Un fizician din Marea Britanie consideră că materia întunecată este informație, care la rîndul său este o altă stare a m...
402
Un nou magazin Viorica Cosmetic și-a deschis ușile în sectorul Ciocana al capitalei la sfîrșitul săptămînii trecute.Vizi...
374
Am ascultat cîndva o înregistrare audio a unui sunet la 911, în America. A sunat un bărbat. Dintr-un avion care se prăbu...
335