ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Cum vulpile polare „cresc” propriile grădini

Vizuinele micilor prădători reprezintă adevărate oaze în mijlocul tundrei. Casele multianuale ale vulpilor polare sînt acoperite cu grădini, în care creşte iarbă deasă, mini-sălcii, flori mici şi galbene. Locurile unde sînt amplasate aceste vizuini, se văd de departe – sînt nişte pete colorate în mijlocul unui peisaj gri.

Biologul Brian Person din Alasca de mai mulţi ani se ocupă de studierea migraţiei micilor prădători. Datorită zgărzii cu GPS, el a constatat că vulpile pot călători pe gheaţă peste Marea Cukotsk de la Alaska pînă în Siuberia şi înapoi.

„Aceste animale alimentează şi cresc grădinile”, spune Person.

în rezultatul testelor s-a constatat că aceste animale cu greutatea de 3-5 kg, care se alimentează cu lemmingi şi alte animale sălbatice, lasă în urmă de trei ori mai multe deşeuri decît tot restul tundrei.

În timpul nopţii polare lungi şi întunecoase, tundra se transformă într-o lume obscură, cuprinsă de întuneric. Cînd temperatura coboară pînă la valori negative din două cifre, singurul loc, unde vulpile se pot ascunde singure şi adăposti puii de frig şi prădători, se află adînc sub pămînt.

Unele vizuini au peste o sută de ani. Cele mai bune dintre ele se află pe vîrfurile dealurilor, pe malurile rîurilor. Însă în condiţiile unui landşaft plat şi a îngheţului veşnic este nevoie de ani întregi pentru a-şi face o vizuină nouă. De aceea, vulpile folosesc aceleaşi vizuini repetat sau populează vizuinile popîndăilor.

Vizuinile vulpilor sînt dens populate – într-o generaţie sînt de la 8 pînă la 10 pui de vulpe. Datorită acestui fapt în jurul voizuinilor se formează uns trat hrănitor ce constă din rămăşite alimentare şi de deşeuri biologice. Iarna, vulpile nu beau apă, dar obţin lichidul necesar din alimente, ceea ce sporeşte concentraţia de substanţe hrănitoare în udul lor, care e benefic pentru plante.

Aceste oaze pentru tundră sînt mai mult decît o înfrumuseţare, ele animează natura arctică. Diversitatea plantelor le oferă erbivorilor mai multe posibilităţi pentru alimenaţie în timpul verilor polare scurte.

 

Sursa: mixstuff.ru

Citiţi de asemenea

Mult timp a trebuit să urmez un  tratament pentru disfuncția glandei tiroide. M-am tratat în diferite moduri, am ...
91
Mulți oameni pentru a acoperi gardul aleg o soluție simplă - plantează de-a lungul acestuia thuja sau plante cățărătoa...
121
Pe cîmpurile gospodăriei ecologice VIOPark sînt cultivate cu succes spelta și secara, care vor fi folosite la producerea...
134
Cel mai înalt copac din Țara Galilor, fiind afectat de furtună, urma să fie tăiat, în schimb artistul Simon O'Rourke a g...
126