ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Curiozități despre copaci

Copacii sînt unele dintre cele mai mari organisme vii de pe planet și unul dintre cele mai mari resurse naturale de pe Pămînt.

Ei mențin aerul curat, reduc nivelul de gălăgie, ameliorează calitatea apei, previn eroziunea solului, asigură cu hrană și material de construcție, fac umbră și landșaftul mai frumos.

Urmăriți mai jos cîteva gînduri, fapte și cifre despre acești străvechi locuitori ai pămîntului și adevărate comori vii – copacii!

1. Evaporarea umidității prin frunze și umbra copacilor reduce cheltuielile anuale pentru răcirea încăperilor cu 2,1 miliarde de dolari.

2. Copacii sînt cele mai longevive organisme vii de pe pămînt.

3. Fiecare copac mediu salvează 7 de dolari de avantaje ecologice, inclusiv păstrarea energiei și reducerea poluării mediului ambiant.

4.Un copac produce circa 113 kilograme de oxigen pe an. Aceasta înseamnă că doi copaci maturi pot produce suficient oxigen pentru a acoperi necesitățile anuale de oxigen pentru o familie din patru persoane.

5. Un copac poate absorbi pe an o cantitate de bioxid de carbon egală cu cantitatea produsă de un automobil în urma parcurgerii a 41, 8 mii de kilometri.

6. Pe parcursul vieții, un copac poate absoarbe o tonă de bioxid de carbon.

7. Durata medie de viață a copacilor în raza orașului constituie doar 8 ani. Pentru comparație, durata maximă de viață a copacilor în natură: mărul – pînă la 200 de ani, părul – pînă la 300 de ani, pinul european – 500, stejarul – 1000 de ani, ienupărul – pînă la 1500 de ani.

8. Cel mai mare copac crește în Parcul național din California. Lungimea lui constituie 112 metri, diametrul 9 metri, iar vîrsta – peste 2000 de ani!

9. Cel mai bătrîn copac la fel de află în Parcul național din California. El se numește Dumnezeul veșnic, iar potrivit estimărilor savanților, acest copac are 12 mii de ani, deși unii afirmă are doar 7 000 de ani.

Copacii sînt unele dintre cele mai mari organisme vii de pe planet și unul dintre cele mai mari resurse naturale de pe Pămînt.

Copacii sînt unele dintre cele mai mari organisme vii de pe planet și unul dintre cele mai mari resurse naturale de pe Pămînt.

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
60
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
86
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
197
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
75