ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Dar lumină aveți?




 

Datorită multiplelor întrebări legate de electricitate am decis să prezint în acest articol ce facem noi cu lumina (cam asta e ce se întreabă majoritatea).

Din februarie 2014 energia o avem de la minunatul nostru companion, căruia dorim să îi mulțumim și fără de care nu numai viețile noastre ci și ale tuturora nu ar mai putea continua – SOARELE. Mai exact avem un panou solar de 100w. Acest panou are ca specificații cei 100w și cam 5,5 amperi însa în realitate aceste valori sunt ceva mai mici. În primul rând, este un panou cumpărat nu de la o firmă de specialitate unde un astfel de panou era cam 1200 ron ci de pe un site de ocazii cu 550 ron. Panoul produce curent tot timpul cât este lumină afară, performanțele maxime avându-le desigur atunci când este soare și când este poziționat astfel încât razele soarelui să cadă perfect perpendicular pe panou. Amperajul maxim pe care l-am avut într-o zi de vară este de 4,5 A iar iarna cam de 3A/oră. Când este înnorat nu scoate mai mult de 0,20A. Se poate deduce de aici că iarna producția de curent este la pământ panoul oferind doar necesarul iluminatului interior.
Pentru producția de energie solară nu este însă suficient doar panoul solar. Sistemul complet mai este compus și dintr-un controller solar, o baterie, un invertor de tensiune și un multimetru pentru măsurarea voltajului și amperajului.
Controllerul (sau regulator de tensiune) este cel mai important deoarece acesta este creierul sistemului. El reglează voltajul primit de la panou și trimis către baterie. Panoul scoate 22 volți ceea ce ar fi letal destul de repede pentru o baterie care are nevoie de 14,4 v pentru încărcare și are cam 13,6v încărcată 100%. Regulatorul face exact acest lucru – oferă 14 volți până se încarcă bateria, urmând să păstreze o tensiune de 13,5-13,7 atunci când știe că este plină. Noi avem cel mai ieftin regulator, acesta neavând funcții avansate precum un afișaj pe care să indice voltajul și temperatura, sau performanța unui regulator profesional ce are un randament de peste 99%.

солнечные панели

Bateria este mușchiul sistemului. Aceasta preia voltajul și înmagazinează amperajul primit de la controller. Noi folosim o baterie standard de mașina de 45Ah (plus o baterie mai veche de UPS de 12Ah). Nu este o baterie potrivită pentru un sistem solar însa este cea mai ieftină soluție. Ea nu este potrivită din cauză că nu rezistă la multe cicluri de descărcare. Ideea la această baterie e să nu folosim consumatori puternici (precum laptopul) decât atunci când controllerul indică că bateria e plină și în același timp bate și soarele pe panou. Bateriile potrivite sunt cele AGM cu gel. Acestea mențin mult mai bine curentul, pot fi descărcate mult mai mult fără riscul de a le strica și rezistă la cel puțin dublul ciclurilor de descărcare față de o baterie auto.
Invertorul este dispozitivul ce preia voltajul bateriei și îl transformă în 220V. Aici iarăși am mers pe un invertor low-cost de 300w. Voltajul real pe care îl scoate este cam de 200 volți, aici fiind diferența față de un invertor profesional ce ar fi costat cam de 4 ori mai mult. Pe lângă invertor am adăugat și o priză auto în care punem încărcătoare de 12v pentru telefoane, sau chiar un aspirator auto.

Iluminatul în casă este asigurat de benzi de LEDuri pe 12 volți. Aceste leduri nu consumă mult curent (1 metru de leduri consumă 5,5 watti). Sunt de culoare alb-cald, exact nuanța unei lumânări cu fitil mai gros. Instalația în casă încă nu este gata însă am pus leduri acolo unde avem nevoie, fiecare cu întrerupător pentru a nu le ține pe toate aprinse deodată.

солнечные панели

Pe lângă sistemul solar mai avem și un generator pe benzină de 650w pe care îl folosim atunci când avem nevoie de scule electrice ce trag mai mult curent decât poate duce panoul (adică orice peste 90w).
Deci cu o investiție entry-level de 950ron avem din primăvară până în toamnă curent cam aproape de necesități. Pe viitor am vrea să investim într-o baterie AGM de 100Ah și într-un panou suplimentar de 150w. Cu acestea am avea necesarul și pe timpul iernii.
Pentru întrebări nu ezitați să ne contactați – valeacurcubeului@gmail.com

 

Sursa: valeacurcubeului.com

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
182
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
297
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
417
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
282