ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Date despre copaci care ar putea să nu ştiţi (+ video)Date despre copaci care ar putea să nu ştiţi (+ video)

 

 

Cum un singur copac poate influenţa asupra mediului înconjurător?

Un copac matur produce aproximativ 120 de kilograme de oxigen pe an, aproape 100 de metri cubi, care sunt suficienţi pentru o familie de trei oameni pe parcursul aceluiaşi an. Acelaşi arbore poate absorbi o cantitate de carbon, produsă de motorul maşinii la o distanţă de câteva mii de kilometri. Pe parcursul vieţii, un copac reciclează mai mult de o tonă de dioxid de carbon.

Date despre copaci care ar putea să nu ştiţi:

Copacii trăiesc mai mult decât toate organismele de pe Pământ.

Copacii obţin aproximativ 90% din hrana lor din atmosferă şi doar 10% din sol.

Unii copaci pot "comunica" între ei. De exemplu, atunci când omizile atacă salcia, aceasta emite o substanţă chimică care anunţă celor mai apropiate salcii despre pericol. Copacii vecini reacţionează şi emit mai mult tanin în frunze, fapt care îngreuiază digestia insectelor.

Într-un oraş cu o densitate mare de populaţie un copac locuieşte în medie 8 ani.

Pe întreaga planetă la fiecare om revin în total 61 de copaci.

Într-o zi însorită, un hectar de pădure absoarbe din aer 120-280 kg de dioxid de carbon şi emană 180-200 kg de oxigen.

Un hectar de conifere reţine într-un an 40 de tone de praf, iar un hectar de foioase - 100 de tone


Cei mai faimoşi copaci

Copacii acoperă aproape 30% din suprafaţa pământului. Din miliarde de copaci unii merită o atenţie specială:

 

Date despre copaci care ar putea să nu ştiţi

 

Baobab din Africa de Sud, cu un trunchi de 45 metri grosime. Baobabul este, de asemenea, numit "copacul inversat", deoarece se pare că creşte cu rădăcinile în sus. Deşi acesta nu are inele anuale, analiza radiocarbonului arată că unii copaci din această specie trăiesc pe parcursul multor mii de ani.

Sri Maha Bodhi - copacul creşte pe ruinele templului budist Mahabodhi, unde se crede că Buddha a primit iluminarea şi a stat lângă acest copac fără mişcare o săptămână, în semnul de apreciere, mai mult de 2500 de ani în urmă.

 

Date despre copaci care ar putea să nu ştiţi


Capela-stejar în nordul Franţei - după un trăsnet de fulger, în anul 1669, arhitecţii francezi au construit în interiorul copacului o biserica cu o scară în spirală şi două camere separate.Sequoia General Sherman - cel mai mare organism viu de pe planetă. Înălţimea copacului este de 83,8 m, volumul - 1487 m³, greutatea – 2000 de tone. Creşte în California în Parcul Naţional Redwoods.

 

Date despre copaci care ar putea să nu ştiţiÎn sud-vestul Marocului creşte un copac care se numeşte Argan. Atunci când se coc fructele lui, caprele se caţără pe copac pentru a le mânca. Pare foarte amuzant.

 

 

 

Sursa: ecoZOOM.org

Joi, 12 mai 2011
Vizualizări: 16152

Citiţi de asemenea

Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
49
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
84
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
196
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
75