Date noi cu privire la rolul plantelor în clima Terrei
Date noi cu privire la rolul plantelor în clima Terrei
Contribuţia prognozată a activităţii de transpiraţie a plantelor în timpul încălzirii planetei, cauzate de creşterea emisiilor de CO2. Sursa fotografiei: Institutul Carnegie
Oamenii de ştiinţă continue discuţia cu privire la rolul pădurilor în clima Pământului. Recent, ponderea lor în aceste dezbateri aprinse au depus Long Ţao şi Ken Caldeira de la Institutul Carnegie. Conform previziunilor acestor oameni de ştiinţă, creşterea temperaturii în multe regiuni ale planetei, la un sfert se datorează influenţei "directe" a dioxidului de carbon asupra vegetaţiei.
Acest impact este următor. Creşterea dioxidului de carbon în atmosfera Pământului reduce activitatea de transpiraţie a plantelor (transpiraţia este un proces de evaporare a apei cu ajutorul plantelor. Potrivit autorilor studiului, într-o zi fierbinte un copac poate evapora o cantitate de apă egală cu 100 de litri). Această apă evaporată nu numai răceşte plantele, dar şi înmoaie clima din zonă.
Faptul că creşterea de CO2 provocă închiderea stomatelor plantelor a fost cunoscut de o lungă perioadă de timp, dar prima dată cercetătorii de la Institutul Carnegie au stabilit rolul global al plantelor în acest proces fiziologic.
Conform rezultatelor studiului de modelare matematică, realizat de cercetători, o creştere de două ori a conţinutului de CO2 va duce la încălzirea planetei, care la 16% va fi rezultatul activităţii de transpiraţie redusă a plantelor. În unele zone ale Pământului (America de Nord şi Asia de Est) contribuţia plantelor în încălzirea planetei va fi de 25%.