Daune aduse mediului de agricultură sunt subestimate
Daune aduse mediului de agricultură sunt subestimate
Activitatea agricolă a omului a provocat schimbări majore în mediul înconjurător. Dezvoltarea agricolă este însoţită de distrugerea completă a vegetaţiei naturale şi a animalelor mari. Animalele domestice perturbează structura învelişului ierbos. Utilizarea ineficientă a terenurilor, adesea, duce la coroziunea solului, pierderea fertilităţii şi transformarea terenurilor agricole în spaţiu, lipsit de viaţă. Pe terenurile cultivate în mare număr apar dăunătorii.
O mulţime de animale utile mor în timpul lucrărilor agricole. Un impact negativ asupra fertilităţii solului are tehnica agricolă grea. În timpul compactării solului este perturbată structura lui. Norma de presiune asupra solului - 1kg/cm2. În cazul în care acest indice este de 3-5 kg / cm2 , randamentul se reduce cu 30%.
Creşterea suprafeţelor agricole, datorită drenajului mlaştinelor, duce la scăderea nivelului apelor subterane, înnămolirea râurilor mici, dispariţia izvoarelor, ofilirea pădurilor. Utilizarea pe scară largă a îngrăşămintelor, pesticidelor şi a altor minerale are un impact negativ şi duce la poluarea mediului înconjurător. Utilizarea excesivă a nitraţilor şi fosfaţilor are impact negativ asupra sănătăţii umane. Nitraţii, sub influenţa florei bacteriene a intestinului, se convertesc în substanţe cancerogene. Pesticide cauzează moartea nu numai dăunătorilor, ci şi creaturilor utile.