ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

De ce au dungi zebrele? 


 

 

Motivul pentru care zebrele au evoluat dungile ce le caracterizează a fost un motiv de dispută între oamenii de ştiinţă vreme de decenii. Acum, o echipă de cercetători din Ungaria şi Suedia anunţă descifrarea misterului.

Dungile au rolul de a ţine la distanţă muştele hematofage, susţin cercetătorii. Studiul publicat în Journal of Experimental Biology arată că tiparul creat de dungile alb-negre fac ca zebrele să devină neatrăgătoare pentru aceste "insecte-vampir".

Secretul constă în modul în care acest tipar dungat reflectă lumina.

"Iniţial, am studiat caii cu părul de culoare cafenie, neagră sau albă. Am descoperit că în rîndul cailor ce au părul negru sau cafeniu lumina este polarizată orizontal, ceea ce îi făcea pe cai foarte atrăgători pentru tăuni", explică Susanne Akesson de la Universitatea Lund, membră a echipei de cercetători ce a efectuat acest studiu.

"Cai cu părul alb reflectă lumină nepolarizată", a adăugat dr. Akesson, care nu este atrăgătoare pentru tăuni. De aceea, caii albi nu au probleme cu tăunii, spre deosebire de cei cu părul negru sau cafeniu.

După ce au descoperit că tăunii preferă părul închis la culoare, cercetătorii au studiat zebrele, dorind să afle ce fel de lumină reflectă acestea şi ce efect are lumina asupra musculiţelor hematofage.

Cercetătorii au creat mai mulţi "cai artificiali" cu diferite tipare, pe care i-au lăsat în natură, în apropiere de o fermă aflată în zona rurală a Ungariei.

"Caii artificiali erau acoperiţi cu lipici, ceea ce ne-a permis să vedem cîte insecte atrage fiecare tipar. Am descoperit că tiparul care este întîlnit în rîndul zebrelor a atras cel mai mic număr de muşte, chiar mai puţine insecte decît plăcile complet albe, ce reflectau lumină nepolarizată", a declarat dr. Akesson.

Astfel, studiul sugerează că zebrele au evoluat aceste dungi pentru a se feri de insectele dăunătoare.

Profesorul Matthew Cobb, un specialist în biologie de la Universitatea Manchester ce nu a fost implicat în studiu, afirmă că cercetarea este "riguroasă şi fascinantă", adăugînd însă că "bănuiala mea este că acesta nu este singurul motiv pentru care zebrele au dungi".

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

Miercuri, 15 februarie 2012
Vizualizări: 1883

Citiţi de asemenea

Avînd un stil de viață hiperactiv, poți avea impresia  că nu ai suficient timp pentru anumite lucruri în timpul z...
36
Este uimitor, dar, conform medicinei populare, cu ajutorul despărțiturilor interioare ale nucilor, puteți lupta împotr...
21
Și Pascal, și Pușkin, și Lomonosov, și Mendeleev.Dar o oarecale Lenocika de șaptesprezece ani spune: "Mă cam îndoiesc că...
214
Rezultatele sînt uimitoare!Astăzi, adesea consumăm alimente dăunătoare, prelucrate, precum și numeroase băuturi dulci și...
365