ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

De ce construiesc brazilienii un turn colosal in mijlocul Amazoniei?
 

In mijlocul celei mai mari paduri de pe planeta, in Bazinului Amazonului, a inceput deja construirea unui urias turn de observatie, destinat monitorizarii schimbarilor climatice.

Amazon Tall Tower Observatory, construit din otel si amplasat la aproximativ 160 km de orasul brazilian Manaus, ar urma sa aiba o inaltime de 325 m. Instrumentele amplasate aici vor colecta date meteorologice si date privind aerosolii si gazele cu efect de sera.

Jungla amazoniana este unul dintre cele mai sensibile ecosisteme ale planetei si are o influenta imensa asupra absorbtiei si eliberarii carbonului in atmosfera.

Datorita inaltimii mari a turnului, din el vor putea fi studiate mai precis modificarile si miscarile maselor de aer prin padurea amazoniana, pana la distante de sute de kilometri.

Oamenii de stiinta germani si brazilieni implicati in proiect spera astfel sa poata cerceta mai aprofundat chimia si fizica atmosferei, adunand date utile pentru intelegerea schimbarilor climatice care afecteaza planeta.

 

Sursa: descopera.ro

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 18 noiembrie 2014 11:02
Vizualizări: 1902

Citiţi de asemenea

În iunie 2020, în Naryan-Mar din permafrost s-a dezghețat o corabie antică cu o lungime de aproximativ 10 m. Despre fapt...
423
„Viorica-Cosmetic” lansează în premieră pentru Moldova produse cosmetice inovatoare cu unt de canabis, care promit un ef...
529
Moldova este supusă unei catastrofe ecologice fără precedent. Zilnic, pe rețelele de socializare apar imagini cu păduril...
430