ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

De ce pe caniculă se bea ceai fierbinte?

Cînd dorim să ne răcorim pe timp de vară, ne gîndim la apă rece, înghețată, băuturi cu gheaţă, dar cu siguranţă nu la un ceai fierbinte. Cine vrea o băutură fierbinte pe caniculă? Dar, în fapt, băuturile fierbinți mult mai bine ne ajută să ne răcorim decît cele reci. De ce?

Peter McNaughton de la Universitatea Cambridge a dat o explicaţie acestui fenomen. Pe limba noastră există receptori specifici, care primesc informaţii din exterior. Receptori sînt mulți, iar unul dintre ei este responsabil de fierbinte.

Atunci cînd mîncaţi sau beţi ceva fierbinte, receptorii trimit un semnal la creier, că în gură este "fierbinte". Aceasta, la rîndul său, pornește mecanismul de răcire, adică semnalul că trebuie să înceapă transpirația.

Desigur, după ce beți un ceai fierbinte vă este mai cald, dar în acelaşi timp, vă răciți mai repede, grație sistemului de răcire internă.

Este interesant, că aceiași receptori reacționează la ardeiul iute chili, din care cauză apare senzația de fierbințeală. Probabil, din acest motiv chili este atît de popular în ţările tropicale. El ne face să transpirăm și pornește alte mecanisme de reducere a temperaturii corpului.

 

Sursa: moldovenii.md

Marţi, 23 iunie 2015
Vizualizări: 1032

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
275
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
203
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
359
Cel mai vestit chirurg, profesorul Fiodor Grigorievici a avut aproape întotdeauna o greutate de aproximativ 65 de kilo...
351