ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

De ce pe caniculă se bea ceai fierbinte?

Cînd dorim să ne răcorim pe timp de vară, ne gîndim la apă rece, înghețată, băuturi cu gheaţă, dar cu siguranţă nu la un ceai fierbinte. Cine vrea o băutură fierbinte pe caniculă? Dar, în fapt, băuturile fierbinți mult mai bine ne ajută să ne răcorim decît cele reci. De ce?

Peter McNaughton de la Universitatea Cambridge a dat o explicaţie acestui fenomen. Pe limba noastră există receptori specifici, care primesc informaţii din exterior. Receptori sînt mulți, iar unul dintre ei este responsabil de fierbinte.

Atunci cînd mîncaţi sau beţi ceva fierbinte, receptorii trimit un semnal la creier, că în gură este "fierbinte". Aceasta, la rîndul său, pornește mecanismul de răcire, adică semnalul că trebuie să înceapă transpirația.

Desigur, după ce beți un ceai fierbinte vă este mai cald, dar în acelaşi timp, vă răciți mai repede, grație sistemului de răcire internă.

Este interesant, că aceiași receptori reacționează la ardeiul iute chili, din care cauză apare senzația de fierbințeală. Probabil, din acest motiv chili este atît de popular în ţările tropicale. El ne face să transpirăm și pornește alte mecanisme de reducere a temperaturii corpului.

 

Sursa: moldovenii.md

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 23 iunie 2015 15:00
Vizualizări: 1801

Citiţi de asemenea

Celebrul medic olandez Cornelius Moerman, care și-a dedicat decenii întregi studiului și tratării cancerului (a decedat ...
286
Mulți grădinari au încercat să înrădăcineze butași în apă. La prima vedere — metoda pare simplă și comodă. Dar succesul ...
200
Astronomii de la Academia Chineză de Științe din Nanjing au descoperit un fenomen neobișnuit în inima galaxiei noastre —...
307
O motocicletă nu este doar un mijloc de transport, ci și un hobby pentru mulți pasionați de viteză. Cu toate acestea, ac...
398