ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

De ce pe caniculă se bea ceai fierbinte?

Cînd dorim să ne răcorim pe timp de vară, ne gîndim la apă rece, înghețată, băuturi cu gheaţă, dar cu siguranţă nu la un ceai fierbinte. Cine vrea o băutură fierbinte pe caniculă? Dar, în fapt, băuturile fierbinți mult mai bine ne ajută să ne răcorim decît cele reci. De ce?

Peter McNaughton de la Universitatea Cambridge a dat o explicaţie acestui fenomen. Pe limba noastră există receptori specifici, care primesc informaţii din exterior. Receptori sînt mulți, iar unul dintre ei este responsabil de fierbinte.

Atunci cînd mîncaţi sau beţi ceva fierbinte, receptorii trimit un semnal la creier, că în gură este "fierbinte". Aceasta, la rîndul său, pornește mecanismul de răcire, adică semnalul că trebuie să înceapă transpirația.

Desigur, după ce beți un ceai fierbinte vă este mai cald, dar în acelaşi timp, vă răciți mai repede, grație sistemului de răcire internă.

Este interesant, că aceiași receptori reacționează la ardeiul iute chili, din care cauză apare senzația de fierbințeală. Probabil, din acest motiv chili este atît de popular în ţările tropicale. El ne face să transpirăm și pornește alte mecanisme de reducere a temperaturii corpului.

 

Sursa: moldovenii.md

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 23 iunie 2015 15:00
Vizualizări: 1741

Citiţi de asemenea

Pentru unii, plantele sunt doar o masă verde cu clorofilă. Pentru alții, ele sunt profesori, vindecători, interlocutori....
44
Etnobiologia în condițiile schimbărilor climatice: Memoria popoarelor ca resursă de reziliențăCând anomaliile meteorolog...
12
Ce-ar fi dacă lumea nu tace, ci noi pur și simplu am uitat să o ascultăm?O ediție specială a Journal of Ethnobiology pro...
217
Ciupercile sunt nu doar un aliment delicios, ci și o sursă valoroasă de nutrienți benefici pentru sănătate. Printre aces...
281