ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

De ce un om de afaceri de succes a părăsit orașul și s-a mutat cu traiul la țară
 

Istoria omului de afaceri Vladimir Zaharov din Naberejnye Chelny, care a lăsat un business de succes în oraș și s-a mutat cu familia într-un sat mic la gospodărie naturală, încă un exemplu al tendinței naționale de renunțare la viață de oraș și întoarcere la rădăcini, la baștină, la natură. Ne-am întâlnit cu Vladimir Zaharov pentru a afla motivul care i-a provocat această decizie, cum se trăiește unui locuitor urban la un colț de țară, și ce simt oamenii care au renunțat conștient la lăcomie?

Cum și-a început afacerea

După cum am aflat, Vladimir s-a născut într-o familie de intelectuali din mediul rural - tatăl său a fost un profesor. Ca și mulți alți tineri, a decis să se mute cu traiul la oraș. Epoca lui Gorbaciov l-a surprins lucrând ca meșter în direcția de gestionare a drumurilor KAMAZ. ”Perestroika” l-a forțat pe bărbat, care deja avea o familie, să înceapă ”să se învârtească”.

- Eram disperat, - își amintește Vladimir Zaharov – mi s-a născut fiica. Ca un bărbat, trebuia să-mi întrețin familia. În scurt timp a murit mama, s-a internat tatăl, iar eu, ca mulți alții, am fost concediat de la locul de muncă. Mișcarea cooperativă mie, celui educat în cele mai bune tradiții sovietice, nu-mi era pe plac, însă foamea nu te întreabă. M-am dus la Kuban, am cumpărat o ladă de flori și, arzând de rușine, pentru prima dată în viață am făcut o "speculație". În două săptămâni am câștigat atât, cât anterior primeam pentru trei-patru luni.

La începutul anilor ' 90, Vladimir a început să se ocupe cu vânzarea jucăriilor pentru copii, și-a dezvoltat afacerea, a deschis șapte puncte de vânzare, a angajat șoferi și vânzători. Afacerea, în ciuda crizei din anul 1998, se dezvolta cu succes, veniturile creșteau.

Însă în viața personală i-a mers prost. Vladimir a divorțat - nu s-au potrivit cu soția, apoi s-a destrămat și a doua căsătorie - soția nu dorea să aibă copii. Ca și alții, se odihnea de la muncă primitiv, la petreceri și beții. Deși înțelegea că aceasta este ”calea spre nicăieri”, și, prin urmare, trebuie să se oprească.

Cum s-a lăsat de obiceiuri proaste

- Întâmplător am aflat despre clubul "Optimalist KAMAZ" - spune Zaharov. - conducătorul său, Yuri Vshivtsev, mi-a propus să trec un curs de zece zile pentru a renunța la alcool și fumat după metoda lui Yuri Shichko. Le-am trecut și am atras la ele și pe unii din angajații mei, pe mulți dintre prieteni și cunoscuți, și chiar pe fiica mea - scolăriță, pentru ca înainte de a fi pusă în fața acestor ispite, să dezvolte o imunitate la dânsele. De atunci ne simțim invulnerabili în fața acestor ispite. A fost o victorie importantă pentru mine, deoarece nu e tocmai ușor să lupți cu propriile vicii.

Rămânând unu la unu cu propriile gânduri, continua să-și revizuiască viața, reflectând, cautând răspunsurile la întrebări majore: de ce m-am născut, și dacă m-am născut, ce urmă ar trebui să las pe Pământ, cum să trăiesc mai departe?

- M-am simțit atras de credință, - își amintește Vladimir. – Apoi parcă am auzit o voce vorbindu-mi ”Ți se va naște un fiu, îți va ajuta”. Mă gândeam, de unde oare ar putea apărea? Întorcându-mă deseori la această idee, în scurt timp am decis să mă căsătoresc.

Cum i-a venit decizia de a se căsători

De data aceasta își alegea soția foarte atent. Și-a oprit alegerea asupra unei vânzătoare din rețeaua sa – Svetlana Malchikovaya. Tânăra femeie era divorțată și își educa copilul singură.

- Deși spunea că nu se va mai căsători nicidecum, totuși m-am hotărât la o discuție mai puțin romantică. I-am explicat alegerea sa, i-am zis că condiția mea principală e să nască un copil, și are o lună să-și ia decizia. Dacă va renunța – voi căuta una alta.

Din fericire, cum pot să spun acum, ea a acceptat. Afacerea mea era de succes, însă totodată mă distanța de familie, plecam dis-de-dimineață și mă întorceam acasă seara târziu, uneori și noaptea. În circumstanțele date – când nu mai consumam alcool și emisiunile TV erau puțin interesante, în interior mi s-a format un gol de impresii. Timpul liber îl dedicam citirii unei literaturi specifice. Mi-au atins sufletul revelațiile și visurile bussinesmanului Vladimir Mergre, din regiunea Vladimir. În cartea sa descrie un colț de rai, un fel de moșie de familie, o așezare în care se sădesc copaci, se face casa, cresc și se educă copiii. Și acest spațiu ca din poveste înconjoară, păzește și duce grijă familiei și neamului.

Cum satul i-a devenit loc natal

Deci, cuplul în unanimitate a decis să se mute cu traiul la țară. Într-o zi la întâmplare s-au oprit asupra unui anunț în ziar. Se spunea că în raionul Elabuzhsky, la marginea satului Kosteneevo se vinde o izbă. Au venit acolo și au cumpărat această casă pe lângă iaz.

- Era în 2002, - își aduce aminte Vladimir. - Am întărit casa și curtea cu ce am găsit util prin ogradă și ogrăzile vecine părăsite. Am hotărât să creștem legume și răsaduri. În vara anului 2005, Svetlana a născut încă un fiu, Artiom. Desigur, lăsând afacerea profitabilă din Chelny, în curând ne-am epuizat financiar, dar compensam asta, cu entuziasm prelucrând parcelele. Încercând diverse recomandări am găsit una optimă pentru creșterea legumelor. Preocupația a devenit profitabilă.

În afară de un hectar pe lângă casă, familia Zaharov mai are 20 de hectare de teren neprielnic, situate pe pante, în vâlcele. Au fost dăruite lui Vladimir de vecina sa bătrână. Până când el încă n-a decis cum să le folosească.

Spera că exemplul său vor urma prietenii și cunoscuții. Des vin în vizită, uneori chiar fac o tabără de corturi lângă "fazenda" sa. Unii nu rămân mai mult decât pentru iarnă, după ce se întorc înapoi la oraș. Zic că fără comodități comunale mai poți trăi câtva timp, însă fără grădiniță de copii, sală de sport, școală bună e greu, și sunt nevoiți să părăsească locul deja îndrăgit. În schimb copiii prietenilor vin permanent în ospeție, în special în primăvară și vară, ajutându-le să crească legume și odihnindu-se aici.

De aceea Vladimir e plin de speranță că în cele din urmă va mai atrage pe cineva aici și va crea un fel de oază din foști orășeni. În general, consideră că cu timpul oamenii de la orașe vor începe să se întoarcă la țară. Între timp, Zaharov este implicat activ în renașterea sărbătorilor tradiționale în Kosteneevo, în viața publică a satului în care familia sa locuiește deja al 12-lea an.

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 04 noiembrie 2014 15:10
Vizualizări: 2691

Citiţi de asemenea

Oamenii de știință ruși au făcut totalurile unui experiment care a durat 24 de ani în pădurile din regiunea Moscovei. În...
270
Fundația Ecodava, în parteneriat cu Pretura sectorului Centru a organizat o acțiune ecologică în Parcul Valea Trandafiri...
387
Arborele Dragonului atinge o înălțime de 20 de metri, iar diametrul bazei ajunge pînă la patru metri....
463