ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

De fapt, Everest nu este cel mai înalt munte din lume

Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, acest lucru nu este adevărat și există un munte mai înalt decît Everest, dar cui îi pasă când există o opinie înrădăcinată și chiar o expresie bine stabilită. Cu toate acestea, "cucerire Everestului" se merită. Apropo, din cauza faimei sale forțate, muntele suferă foarte mult. 

Primii oameni care au cucerit vîrful muntelui Everest au fost Edmund Hillary și Tenzing Norway. Au făcut acest lucru pe 29 mai 1953. Atunci, muntele era deja numit Everest după numele cercetătorului care a descoperit-o. În același timp, el însuși a fost împotriva faptului ca muntele să primească numele său, dar s-a întîmplat așa cum s-a întîmplat.

Cel mai înalt munte de pe Pămînt este Chimborazo. Acesta este un  stratovulcan în Ecuador.

Chimborazo face parte din lanțul muntos Andes. El poate fi considerat cel mai înalt munte datorită faptului că vîrful său se află cel mai departe de centrul Pămîntului. 

Dacă, la fel ca în cazul Everestului, vom efectua măsurarea de la nivelul mării, atunci înălțimea Chimboraso va fi cu 2,600 de metri mai mic decît gigantul tibetan. Înălțimea sa este de numai 6,248 de metri față de 8, 848 de metri a Everestului.

Deoarece Pămîntul nu este plat, deși mulți oameni doresc cu adevărat să creadă acest lucru, el are o discrepanță între dimensiunile de la Ecuator și poli. 

Din punct de vedere tehnic, acest lucru duce la faptul că la Ecuator munții sînt mai mari, chiar dacă, față de nivelul Oceanului Planetar, ei au aceeași înălțime ca și cei mai apropiați de poli. Așa s-a întîmplat că Chimboraso este mai aproape de Ecuator, în timp ce Everest este situat cu 28 de grade spre nord.

Deci, cu cît  un munte este mai mare decît celălalt, veți întreba și veți avea dreptate. Dacă vom măsura de la centrul Pămîntului, distanța dintre acesta și vîrful Everestului este de 6,382 kilometri, pentru Chimborazo această cifră este de 6,385 kilometri. Acest lucru este suficient pentru a acoperi diferența menționată mai sus. Ca urmare, cel mai înalt munte de pe Pămînt este anume Chimborazo. Mai mult decît atît, Everest va coborî nici măcar pe locul al doilea, ci mult mai jos, oferind loc munților situați mai  aproape de ecuator.


Marţi, 15 septembrie 2020
Vizualizări: 857

Citiţi de asemenea

Știm cu toții că în Japonia sînt unele dintre cele mai avansate tehnologii din lume, dar japonezii au mers departe nu nu...
79
În gospodăria ecologică ”VioPark Varnița” a nins. Cîmpiile, lacurile și vegetația au îmbrăcat straie albe, iar peisajele...
108
Această brînză de vaci nu provoacă fermentație în intestin, se digeră bine și are un gust plăcut. Încercați să pregăti...
286
SUA lansează primul sistem plutitor Ocean Cleanup, care va curăța oceanul de resturile de plastic, a declarat pe 8 sep...
140