Decizia UE cu privire la gazele de sist
Un raport votat in Parlamentul European stabileste reguli noi pentru explorarea si exploatarea prin fracturare hidraulica a hidrocarburilor neconventionale, printre care se afla si gazele de sist.
Potrivit acestui raport, care, pentru validare, are nevoie insa si de votul Consiliului European, companiile care fac explorari au obligatia sa ofere autoritatilor studii de impact pentru toate proiectele care presupun fracturare hidraulica.
In plus, populatia din zonele in care se va face fracturarea hidraulica trebuie sa fie consultata, in cazul demararii proiectelor. In aceasta situatie, Chevron nu ar putea sa inceapa proiectele de explorare si exploatare a gazelor de sist fara sa vina mai intai cu un studiu de impact asupra mediului si fara sa consulte populatia din Pungesti.
UE cere si bilantul amprentei de CO2
Exploatatorii de gaze de sist din Europa vor fi nevoiti in scurt timp sa prezinte si un bilant al amprentei de CO2 si, in special, al emisiilor de metan inregistrate in siturile unde foreaza.
Parlamentul European se va exprima in curand asupra deciziei pe care o va lua in privinta companiilor care exploateaza gaze de sist, in ceea ce priveste evaluarea impactului asupra mediului, inainte de inceperea operatiunilor de explorare”, potrivit euractiv.fr.
Metanul este un gaz cu efect de sera de 25 de ori mai puternic decat dioxidul de carbon, iar efectul sau asupra mediului este mai insemnat.