ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Delfinii sălbatici folosesc «nume» pentru a comunica între ei
 

 

Delfinii care trăiesc în libertate folosesc un fel unic de a "fluiera", pentru a fi recunoscuţi de apropiaţii lor şi pentru a răspunde atunci cînd un exemplar din aceeaşi specie îl strigă "pe nume", afirmă autorii unui studiu publicat luni în Statele Unite, informează AFP.

 

Acest studiu, realizat pe 200 de delfini sălbatici din largul coastelor Scoţiei, a evidenţiat faptul că aceste vieţuitoare sînt singurele mamifere în afară de om care sînt capabile să "se strige" pe nume.

"Este prima dovadă reală a existenţei unor nume în regnul animal", afirmă Stephanie King, cercetătoare la Universitatea St. Andrews din Scoţia, coordonatoare acestui studiu publicat în revista americană Proceedings of the National Acadmey of Sciences (PNAS).

Acest studiu "face o paralelă foarte interesantă între modalităţile de comunicare ale oamenilor şi cele ale delfinilor: toată lumea ştia că aşa stăteau lucrurile, dar acest fapt nu fusese încă dovedit niciodată printr-un experiment", a adăugat ea.

Oamenii de ştiinţă descoperiseră deja în trecut faptul că delfinii îşi dezvoltă propriul fluierat, ca o semnătură personală sau ca un nume, în primele luni de viaţă.

Aproape jumătate din totalul fluierăturilor utilizate de un delfin sălbatic sînt efectuate pentru a-şi comunica propriul nume sau pentru a-şi anunţa sosirea într-o anumită zonă, precizează Stephanie King. Această cercetătoare a dorit să afle ce ar face un delfin dacă un alt defin ar fluiera numele său.

Alături de Vincent Janik, coautor al studiului, cercetătoarea scoţiană a înregistrat un grup de delfini şi a difuzat apoi sunetele corespunzătoare fluierăturilor lor personale, unele după altele, modificînd uşor înregistrarea, pentru a-i face pe delfini să creadă că îşi aud propriul nume "pronunţat" de un alt delfin.

"Animalele au reacţionat atunci cînd au auzit (înregistrarea) fluierătura lor. Fiecare delfin a răspuns, de fiecare dată, şi foarte repede, chiar de mai multe ori. Ei nu au reacţionat în acest fel la alte fluierături difuzate. Aceste rezultate sînt frapante", a declarat autoarea studiului.

Se ştie deja că şi alte animale, precum păsările cîntătoare, liliecii şi papagalii, sînt capabile să copieze sunete din mediul în care trăiesc şi să dezvolte un fel de repertoriu cu "prenume".

Însă doar papagalii şi delfinii folosesc nume pe care le-au învăţat pentru a-şi striga semeni sau spre diverse obiecte.

 

 

 

Sursa: noi.md

 

Vineri, 26 iulie 2013
Vizualizări: 1424

Citiţi de asemenea

Cel mai groaznic lucru pentru o persoană este să te transformi într-o persoană care doarme cu ochii deschiși: să priveșt...
31
Copilul urmărește cum bunica scrie o scrisoare și întreabă:- Scrii despre mine:Bunica se oprește din scris, zîmbește și ...
54
Mult timp a trebuit să urmez un  tratament pentru disfuncția glandei tiroide. M-am tratat în diferite moduri, am ...
173
Mulți oameni pentru a acoperi gardul aleg o soluție simplă - plantează de-a lungul acestuia thuja sau plante cățărătoa...
214