ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Descoperire unică a oamenilor de știință - mumia unui dinozaur (+Foto)

Oamenii de știință numesc rămășițele găsite nimic altfel decît cele mai bine păstrate exemplare de dinozaur descoperite vreodată. Motivul este că, după 110 milioane de ani, aceste oase încă sînt acoperite cu piele aproape intactă.

Într-adevăr, Muzeul Regal de paleontologie Tirrell din Alberta, Canada, a prezentat recent un dinozaur atît de bine conservat, încît mulți s-au obișnuit să-l numească nu fosilă, ci o adevărată "mumie de dinozaur".

Cercetătorii sînt uimiți de nivelul aproape fără precedent de păstrare – într-o stare excelentă este nu numai pielea și crampoanele, ci și organele interne.

"Nu avem doar un schelet", a declarat pentru National Geographic cercetătorul Caleb Brown, colaboratorul Muzeului Regal din Tirrell. "Avem un dinozaur așa cum a fost în viață".

Cînd acest dinozaur — reprezentantul unei noi specii numită nodozaur — era în viață, el era un erbivor imens cu patru picioare, protejat de o armură ascuțită și cîntărind aproximativ 1400 de kg.

Astăzi, nodozaurul mumificat este atît de intact încît încă cîntărește 1134 kg.

Modul în care mumia dinozaurului ar putea rămîne atît de intactă rămîne un mister, deși, așa cum spune CNN, cercetătorii presupun că creatura "ar fi putut fi măturată de un rîu inundat și dusă în mare, unde în cele din urmă s-a înecat. Pe parcursul a milioane de ani la fundul oceanului, mineralele au luat loc în pielea dinozaurilor, menținând-o într-o formă realistă care este acum expusă la vedere".

Mumia a fost descoperită în 2011 de către lucrătorii unei mine de petrol. Din acel moment fericit, cercetătorii au avut nevoie de 7.000 de ore în ultimii șase ani pentru a testa rămășițele și a le pregăti pentru prezentare la Muzeul Regal din Tirrell, unde vizitatorii au acum șansa de a vedea cel mai real dinozaur din istoria paleontologiei.

Уникальная находка ученых — мумия динозавра (+Фото)

Уникальная находка ученых — мумия динозавра (+Фото)

Citiţi de asemenea

Ovăzul - elixirul vieții - va pune pe picioare chiar și pe cel mai grav bolnav: rezolvă multe probleme de sănătate și ...
160
Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
96
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
136
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
87