Descopră Albania turistică
Turiştii pot profita din plin de peisajul sălbatic şi muntos al Albaniei, precum şi de plajele cu nisip şi lacurile frumoase. Pe coasta de sud pot fi practicate înotul, scufundările, navigaţia şi pescuitul. Există două zone prioritare pentru dezvoltarea turismului – zonele de coastă, în special, între Velipoja şi Karavasta în nord, între golful Vlora şi Llogara.
1. Oraşul Tirana cu numeroasele muzee, precum Muzeul Istoric Naţional, galeriile de artă naţionale şi Expoziţia de Artă Folclorică. In Tirana se mai află Palatul Culturii, care adăposteşte opera, baletul şi biblioteca naţională, moscheea Ethem-Bey şi turnul cu ceas, înalt de 35m. Cea mai bună privelişte a oraşului poate fi admirată din Cimitirul Martirilor, unde se află şi Monumentul “Mama Albania.”
2. Durres – al doilea oraş ca mărime din Albania. Plajele din Durres şi Golem sînt cele mai mari. În portul Durres se află un muzeu de arheologie excelent, dar şi staţiunea de litoral Durres Plazh.Sporturile nautice sînt populare în majoritatea locurilor de pe coastă.
3. Vlora nu este doar un mare port, ci are şi o mare importanţă istorică – aici s-a întrunit adunarea ce a proclamat independenţa Albaniei şi a întemeiat primul guvern naţional, condus de Ismail Quemali. Drept urmare, Vlora a fost numit ”Oraș-Erou”.
4. Kruja – un oraş medieval atrăgător. De vreme ce munții şi dealurile reprezintă două treimi din teritoriul Albaniei, schierea, căţărările, drumeţiile, ciclismul montan şi explorarea peşterilor sînt sporturi populare, disponibile în Dajti, Llogaraja, Dardha, Bozdoveci, Voskopoja, Valbona şi Thethi.
5. Korca – oraș aflat la poalele muntelui Morava, lîngă graniţa cu Grecia. El găzduiește moscheea Mirahor, datînd din 1466. În Korca se mai află Muzeul de Artă Medievală, Muzeul Educaţiei şi cartierul bazarului, aflat în degradare.Korca este popular, în special, pentru schi.
Sursa: viza.md