Warning: getimagesize(/var/www/clients/client6/web15/web/web/pics/2010/10/fact_iadernie_othodi01.jpg): failed to open stream: ��� ������ ����� ��� �������� in /var/www/clients/client6/web15/web/engine/View.php on line 171
Deşeuri nucleare vor hrăni bacterii
ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Deşeuri nucleare vor hrăni bacteriiDeşeuri nucleare vor hrăni bacterii


În timp ce oamenii de ştiinţă îşi petrec timpul preţios pentru a dezvolta tehnologii ecologice, şi apoi trec mulţi ani pentru ca acestea să fie treptat aplicate în viaţă, biosfera Pământului întreprinde măsuri de răspuns pentru a se autovindeca de la deşeuri periculoase. Cum pot oamenii rezolva această problemă dificilă privind reciclarea cantităţii uriaşe de deşeuri, sursa de care au devenit ei însuşi?

Este vorba despre fenomenul microorganismelor, care au ales containerele cu deşeuri toxice habitatul lor. Savanţii le-au dat numele comun microbii extremophiles.

Studierea  nivelului de contaminare radioactivă în adâncimi unui depozit nuclear de la Savannah River a atras atenţia oamenilor de ştiinţă la organisme vii ciudate. La capătul sondei de măsurare a aparut un mucus transparent.

Analiza lui a arătat că acest lucru nu este nimic alceva, decât o colonie de bacterii portocaliu, care, într-un mod ciudat, s-au  adaptat la nivelul de radiaţii. Nivelul său în habitatul  microorganismelor este de 15 ori mai mare, decât nivelul letal pentru om.

O descoperire surprinzătoare a provocat entuziasm în cercurile de experţi ai Departamentului Energetic din SUA, NASA, Institutului National de Sănătate. Ei propun să utilizeze extremalii din lumea microbiană în domeniile lor.

 

Deşeuri nucleare vor hrăni bacterii

 

Abilitatea de a tolera temperaturi de peste o sută de grade Celsius, şi de a mănâncă substanţe chimice toxice, care sunt nocive pentru tot ce este viu pe Pământ, va economisi sume semnificative, cheltuite petru a curăţi depozite de deşeuri cu metode tradiţionale. Se planifică folosirea unui  mecanism de protecţie împotriva radiaţiilor, care a fost dat de Natură acestor microorganisme, în spaţiul cosmic. Acestea sunt atractive şi pentru medicii oncologi. Tratamentul bolnavilor de cancer ar fi mai eficient dacă utilizarea acestor bacterii ar descoperi o modalitate de a efectua o radioterapie mai intensă.

Până în prezent, sunt cunoscute aproximativ zece specii de extremophiles. Microbii au fost găsite în cele mai improprii pentru viaţă regiuni. Pornind de la nisipurile arzătoare din deşert şi terminând cu gheţarii din Antarctica.
Extremophiles din Savannah River distrug toxinele, folosindu-le pentru alimente şi transformând în componente relativ inofensive. Numai un singur lucru nelinişteşte pe savanţi: la ziua de azi nu a fost detectată nici un fel de ameninţare la adresa oamenilor din partea acestor microbi, dar încă nu se ştie cum ei se vor comporta în viitor. Nu ar fi dorit ca dintr-un aliat puternic mocrobii extremophiles să se transforme într-un inamic invulnerabil.

 

 

Sursa

Sâmbătă, 30 octombrie 2010
Vizualizări: 2099

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Atunci când procesul de producție este organizat corespunzător, fiind bazat pe echipamente și materii prime de calitate,...
11
Viața este plină de sens, chiar dacă poate părea dintr-o parte incompletă.- Doi chinezi în ultimii 12 ani sădesc copaci ...
84
O femeie care coace pîine fără drojdie mai mult de doi ani, a împărtășit rețeta pentru maia cu mulți prieteni și cunoști...
267
Lui Ion Ceban i s-a dat pe gust mersul cu bicicletă. Astfel, pe două roți, acesta a mers în această dimineață să inspect...
58