--> -->
ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Despădurirea accelerează topirea gheţarilorDespădurirea accelerează topirea gheţarilor

 

 

Relativ recent, noi am publicat fotografii, care ilustrează scădere catastrofală a gheţarilor de munte de pe planetă, dar nu numai încălzirea globală este principalul vinovat de ceea ce se întâmplă. Modificări locale de mediu pot declanşa, de asemenea, topirea rapidă a gheţarilor.

Potrivit unor autori, despădurirea din jurul lanţurilor muntoase, de asemenea, contribuie foarte semnificativ la dispariţia gheţarilor.

Aer de pe pante munţilor, care sunt împădurite, are o temperatură mai scăzută şi  umiditate mai ridicată, decât aerul de pe pante neîmpădurite. În plus, pădurile atenuează variaţiile de temperatură. Curente ascendente ale aerul mai umed de pe pantele munţilor împădurite nu în ultimul rînd contribuie la stabilizarea țestei de gheata de munte.

Potrivit lui Nicolae Pepin din Universitatea din Portsmouth, despădurirea ramurilor muntoase ale Kilimanjaro a jucat un rol important în reducerea de record a rezervelor de gheaţă a acestui munte.

P.S. În perioada anilor 1912-2007 volumul gheţarilor de pe Kilimanjaro a scăzut cu 85%. Totodată, un sfert din pierderile de gheata a avut loc din 2000 până în prezent. O astfel de reducere catastrofală a gheţarilor  nu a fost observată în ultimii 11700 ani.

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 15 octombrie 2010 9:59
Vizualizări: 3067

Citiţi de asemenea

Locuitorii din comuna Ivancea se confruntă cu o gravă provocare de mediu: o gunoiște provoacă neliniște și revolta în rî...
113
Copilăria fericită, conform viziunii IA... ...
176
„Ei bine, a dispărut burta sau a rămas?”A fost prima întrebare pe care mi-a pus-o cea mai bună prietenă când am sunat-o ...
163