ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Despre admiterea la şcoala Şcetinin. Pentru părinţii interesaţi

Dacă copilul Dvs. vă întreabă despre existenţa unor şcoli unde copiii studiază complet astfel, atunci materialul nostru va fi foarte util. Dacă el, copilul vostru singur se cere în renumita şcoală a lui Mihail Şcetinin, atunci cu ajutorul informaţiei noastre îl veţi putea ajuta să ajungă acolo, devenind elevul acesteia. Noi vom pregăti părinţii de posibilitatea ca copiii lor să se cunoască pe sine, în cadrul procesului de studii în şcoala „M. Şcetinin”.

Noi l-am intervievat pe Valerii Katruk, tatăl conaţionalului nostru David, care învaţă în această şcoală.

- De unde începe răspunderea Dvs. ca părine şi care sînt acţiunile în calea spre şcoala Şcetinin?

- De la conştientizarea că şcoala lui Şcetinin este locul unde este educat spiritul militar rus. Acest spirit însă nu presupune beligeranţă, ci apărarea valorilor supreme morale ale omului rus. Sînt lucruri departe de valorile europene. Pe de o parte accepţi aceste valori ruseşti, iar pe de alta trebuie să fii demn de ele. Adică trebuie să fii destul de puternic pentru a le păstra. De aceea acolo e foarte greu: cerinţe fără compromis faţă de forma fizică, controlul emoţional şi mintal. Totul presupune ca omul să fie puternic. Dar nu toţi vor să fie puternici. Mulţi preferă să trăiască mai simplu şi să se mulţumească cu lucruri foarte simple. Determinaţi-vă, dacă doriţi să fiţi părintele unui nou copil care a intrat în această frăţie. Explicaţi-i acest lucru. Şi dacă copilul vostru îşi doreşte sincer acest lucru, atunci admiterea la şcoala Şcetinin devine simplă. Trebuie doar să intraţi pe site-ul lor şi să vedeţi cînd are loc admiterea elevilor noi.

-Ce documente sînt necesare pentru admitere?

- Tot pe site este plasată lista cu documentele necesare. Ea e standard şi nu se deosebeşte de documentele necesare pentru altă şcoală (adeverinţa de naştere /paşaportul, certificatul medical, certificatul de la primărie despre componenţa familiei, asigurarea medicală moldovenească).

- Ce acţiuni urmează?

• Expediaţi o cerere electronică pe Internet

• Obţinerea acceptului

• Sosirea la faţa locului în localitatea Tecos.

-Trebuie să înţelegeţi că vi s-ar putea cere chiar în prima zi să plecaţi. Dacă acest lucru se va întîmpla, atunci vi se va explica de ce. Poate vor vedea că copilul vostru nu doreşte să studieze acolo.

- Atunci poate trebuie de mers direct la şcoală, iar ulterior să rezervaţi hotelul?

- Nu e neapărat. Pentru că hotelul e situat lîngă şcoală şi nu e scump. Cel mai bine e să veniţi cu o zi-două înainte de apariţia la şcoală. În primul rînd, veniţi obosiţi de pe drum şi trebuie să vă odihniţi, să vă recuperaţi puterile. În al doilea rînd, copilul e distrat, de a aceea nu face să plecaţi la mare imediat ce aţi venit.

E de dorit să vă aflaţi o zi-două în mediul cu aceiaşi doritori de a intra la şcoală. Mediul comun îi permite copilului să se pregătească şi să se mobilizeze pentru motivul pentru care se află acolo. Să se predispună. Este foarte important.

- Cît costă hotelul?

- Două sute de ruble de persoană. Sau 70 de lei pe noapte.

-Aşadar, copilul s-a concentrat, toţi sînt gata. Ce urmează?

- Mai departe trebuie să veniţi la ora indicată, fără întîrziere. Oamenii se adună lîngă barieră, unde sînt întîmpinaţi de o persoană, exact la timpul indicat, care preia copiii şi placă. Părinţii completează nişte formulare detaliate. Va trebui să indicaţi toate particularităţile copilului, inclusiv problemele. Ancheta nu e formală. Ea deschide detaliat esenţa copilului din perspectiva părintelui. Ancheta se completează şi se predă. Între timp, copiii învaţă, separat de părinţi. Şi chiar în prima lor zi, ei ar putea fi rugaţi să plece. Aşa că fiţi gata. Pentru unii e suficientă o zi pentru a înţelege că copilul lor nu poate, sau nu va asimila procesul de studii în şcoala lui Şcetinin.

Apoi vine a doua etapă. Trei zile, în care părintele trăieşte împreună cu copilul la hotel şi doar vizitează şcoala. În acest caz, în aceste trei zile survine un Rubicon, după cate copiii vor fi selectaţi din nou.

La următoarea etapă, copiii, admişi mai departe, trec cu traiul la şcoală. Iar părinţii rămîn la hotel şi îi sprijină. După aceasta are loc o nouă triere. Părinţii sînt adunaţi şi li se comunică decizia definitivă: copilul rămîne sau nu la şcoală. Se explică de ce a fost luată această decizie, problemele şi cauzele. Părinţii ai căror copii rămîn la şcoală, sînt rugaţi să părăsească Tacos şi să plece acasă. Aici toate cheltuielile pentru hotel se încheie.

-Pe ce perioadă a rămas copilul Dvs. în şcoală?

- Pe două luni. În această perioadă, şcoala poartă întreaga răspundere pentru copil. Şi tot în această perioadă se decide problema înmatriculării la şcoală. După perioada de încercare, copilul poate fi înmatriculat oficial.

-Ce se schimbă după înmatricularea oficială în această instituţie?

- Acum şcoala poartă şi răspunderea despre imaginea morală a copilulul Dvs. Ei acolo îl vor „trage” măcar pînă la următorul an de studii. Aşa ca el să obţină atestatul pentru clasa a noua, de exemplu. La mijlocul anului, nimeni nu-l va exmatricula. Doar dacă nu se întîmplă ceva ieşit din comun.

-Ce cheltuieli aţi mai avut?

- Pentru hrană, în timpul aflării acolo, pentru călătorie. Mai trebuie procurată uniforma şcolară, fără simboluri ţipătoare. Hainele trebuie să fie sobre şi speciale (cămaşă albă şi pantaloni negri). Aspectul exterior are importanţă. Stilul vestimentar este destul de calm. Mai este nevoie de uniformă militară şi bocanci. O uniformă practică pentru exerciţii de forţă. Şi un set de albituri şi produse pentru igienă. Lista completă vi se va înmîna.

-Cîţi bani de cheltuială i-aţi lăsat copilului?

- Cea mai simplă metodă, în opinia mea, este să deschideţi un card pe loc şi transferaţi banii acolo. Astfel ca copilul să nu piardă banii şi să fie gestionaţi doar de proprietarul cardului. Şcoala nu are safeuri pentru păstrarea obiectelor de valoare. Toate documentele se află la administraţie, iar restul – la elevi.

- Ce le-aţi recomanda părinţilor viitorilor liceeni?

- Este important că părinţii sînt incluşi în procesul de admitere nu mai puţin decît copiii. Va trebuie să pregătiţi mîncare, să susţineţi moral copilul, să megeţi la cumpărături. Toate acestea le veţi putea face doar în cadrul unui concediu. Aproximativ pe două săptămîni.

-Valerii, vă mulţumim pentru interviu şi descrierea detaliată a acestei experienţe interesante de părinte!

Anna Kunţ

ABONAȚI-VĂ
Joi, 21 septembrie 2017 15:27
Vizualizări: 2019

Citiţi de asemenea

Construiesc în interiorul copacului pentru a economisi materiale de construcție....
162
Filmele despre prostituate, uneori, sunt difuzate ziua, sunt difuzate devreme seara, la fel ca și filmele cu dezbrăcări,...
125
Mutându-se în satul Isakovo, în raionul Bezhanițk din regiunea Pskov, familia Katkov a devenit ideologii noilor colonișt...
171
Știți că un sunet de o secundă poate să vă schimbe dispoziția pentru o zi întreagă? Pentru a profita de această propriet...
157