Despre naştere în dragoste
Despre naştere în dragoste
Discuţiile în jurul naşterii la domiciliu nu încetează. Se discută mult despre securitatea naşterii naturale, profesionalismul moaşelor, aspectele juridice şi etice. De aceea "Chaskor" s-a folosit de ocazia să participă la o conferinţă internaţională Midwifery Today (Moaşe Azi), organizată de revista Midwifery Today (SUA) şi Домашний ребенок (Rusia).
Acest eveniment a fost organizat în sprijinul naşterii naturale şi obstetricii tradiţionale şi în Rusia a avut loc pentru prima dată. Tema: "Naşterea în dragoste - dreptul fiecărui om". Expunem gândurile şi ideile (exprimate în discursurile publice, conversaţii şi interviuri), care pot fi interesante şi pentru non-profesioniştii, şi pentru acei, care au depăşit această specialitate îngustă şi vă determin să vă gândiţi la multe lucruri.
Dragostea – este dreptul noastru? Cât de mulţi oameni se gândesc la naşterea copilului în dragoste? Cu toate acestea, raportorii au subliniat faptul că omul are dreptul de a fi născut în dragoste, şi de natura înseşi a fost conceput, că naşterea este un eveniment încântător şi pentru mama şi pentru copilul. Potrivit lui Jean Trittin, redactor-şef al revistei Midwifery Today, “toţi au dreptul de a fi născuţi în dragoste. Însă numai 1% de femei din SUA pot spune că au avut o naştere într-adevăr fericită. Acest lucru este valabil şi pentru Rusia, Spania, Marea Britanie şi alte ţări. Şi aceasta este o adevărată tragedie".
Pentru a face să ne imaginăm mai uşor că la domiciliu sau în apă dau naştere nu numai marginalii, infinit de îndepărtaţi de noi şi necunoscuţi în cercurile largi, voi reaminti şi voi dezvălui nişte taine : la domiciliu, chiar şi în anii îndepărtaţi 80 s-a născut fiica lui Constantin Raikin şi Elena Butenko , Paulina; acasă au dat naştere copiilor lor actriţele trupei populare "Licedei" şi soţia liderului trupei Leonid Leikin; Liza, fiica violonistului din legendarul "Aquarium" Seva Gakkel, de asemenea, s-a născut la domiciliu şi în apă; acasă la Krasnodar, cu patru ani în urmă a dat naştere fiicelor-gemene Masha Makarova (“Masha i medvedi"), iar naşterea, efectuată de solista grupului "Demo" Sasha Zvereva în cada proprie, în octombrie 2007, ar putea fi văzută în Internet de toţi doritorii.
Naşterea nu se tratează. Se spunea că această situaţie se datorează faptului că, de la jumătatea secolului XX, de naştere au început să se ocupe medicii. Femeile de azi nasc în maternităţi şi spitale, cu participarea medicilor. Evenimentul natural îmbucurător s-a transformat într-o intervenţie chirurgicală, şi femeia – într-un pacient pasiv. Potrivit moaşei şi psihologul Natalia Kotlar (despre naşterea copilului al cincea în Oceanul Indian Natalia a scris cartea "Anna - minune"), "femeile trebuie să înţeleagă că naşterea nu este o problemă medicală. Medicina se ocupă de patologie, boală, iar naşterea este un proces fiziologic normal”.
Cazul medicilor - de a efectua diverse manipulări medicale, pe care şi le fac: stimulează în mod artificial naşterea, taie cordonul ombilical, punctează balonul. Toate aceste intervenţii creează complicaţii la naştere pentru mamă şi copil. La astfel de declaraţii ale moaşelor adesea se solidarizează şi medicii înşişi. Cum a spus în discursul său neurologul Mihail Golovach: “Medicina oficială rapoartează că motivul deteriorării esenţiale a sănătăţii copiilor este mediul înconjurător dăunător, sănătatea precară a mamei. Însă cauza principală constă în practica de naştere obişnuită în maternităţi. În ultimii 40 de ani obstetrica a devenit agresivă.
Deoarece majoritatea medicilor sunt bărbaţi, se dovedeşte că de naştere se ocupă predominant ei. Anume cu prezenţa bărbaţilor la naştere medic- obstetrician de renume mondial Michel Audin explică apariţia multor probleme şi creşterea numărului de secţiuni de cezariană: "Până la jumătatea secolului XX obstetrica a fost munca femeilor. Dar apoi totul a devenit foarte rapid, la naştere au asistat tot mai mulţi medici-bărbaţi, tot mai mulţi părinţi de sex masculin au fost prezenţi la naştere. Hi-tech este avantajul bărbaţilor. Şi în secolul XX a început masculinizarea societăţii". Cu alte cuvinte, naşterea nu este munca bărbaţilor, iar bărbaţii, inclusiv soţii, crează femeilor un stres suplimentar, ceea ce măreşte riscul complicaţiilor. Cu toate acestea, foarte mulţi, dimpotrivă, considerau prezenţa tatălui la naştere chiar necesară - asta calmează femeia şi uneşte familia.
“Ce vrea femeia? Cum ar trebui să fie naşterea?” Asfel se numea unul dintre cursurile, predate de Michel Auden. În opinia sa, totul se explică prin neînţelegerea fiziologiei acestui proces. "Eu nu folosesc niciodată termenul "naştere naturală". Eu vorbesc despre nevoile de bază ale femeii şi copilului. Întrebarea nu constă în ceea, de partea cui eşti - a medicinei sau a mişcării pentru naştere naturală. Întrebarea trebuie să fie pusă astfel: în ce constră nevoile femeilor? Ce-i trebuie pentru a efectua o naştere cu succes? Iar ea are nevoie doar de un loc izolat, liniştit şi de o moaşă, tăcută. Mai curând, naşterea în afara spitalului este mai bună din punct de vedere fiziologic. Şi pentru aceasta nu trebuie să fiţi fanaţii ideii de naştere naturală, alchemycal(dietă crudă) sau yoghin. Cu alte cuvinte, mai degrabă este cazul de fiziologie, decât de ideologie.
O tânără dă naştere unui copil la domiciliu. Medicii, chemaţi pentru examinare şi eliberarea certificatului cu privire la sănătatea nou-născutului, certificatul nu-l dau, însă scriu o declaraţie la poliţie şi iau copilul. Mama nu este lăsată la copil, însă datorită prietenilor şi reclamei zgomotoase în Internet, precum şi trecereii tuturor instanţelor, mama şi copilul s-au reunit cu cinci zile în urmă.
Dacă naşti la domiciliu – îţi vor lua copilul!
Şi dacă... Ce să facem dacă un proces fiziologic normal eşuează? Prezentatorii povesteau şi demonstrau cum cea mai mare parte a tuturor problemelor, legate de sarcină şi naştere, pot fi rezolvate fără medicamente şi proceduri medicale. Astfel, moaşa mexicană Nuole Vinaver mai mult de 20 de ani aplică în lucrările sale tehnicile mexicane antice. Principalul "instrument" - o eşarfă "rebozo", cu ajutorul căruia puteţi corecta poziţia copilului, influenţa dinamica naşterii, extinde pelvisul, şi contribui la înlăturarea blocurilor sexuale şi traumatisme. Deoarece în condiţii naturale, complicatiile sunt rare - femeia nu este interferată să facă în linişte ceea ce este conceput în ea de natură. "Noi nu suntem împotriva medicinei. Mijloacele medicinei sunt frumoase atunci când sunt necesare. Şi nu sunt frumoase atunci când nu sunt necesare. 95% dintre femeile care dau naştere nu au nevoie de serviciile spitalului. Ele nu au nevoie nici de instrumente şi nici de tratament, ci de alte lucruri: de exemplu, atenţie, grijă, intimitate şi comunicare “unul la unul", consideră Marta Orbis, obstetrician-ginecolog, fondator al primului spital privat de maternitate în centrul oraşului Copenhaga.
Apa este un necesar unic . În afara spitalului se pot rezolva problemele nu numai ale femeii ce naşte, dar şi ale noului-născut. Despre proprietăţile uimitoare ale apei şi ai metodei faimoase de "naştere în apă" numită peste hotare "metoda rusă", a declarat legendarul Igor Charkovsky. "Copiii lui Charkovsky" uimesc prin abilităţile lor: dorm şi mănânc sub apă, înoată distanţele mari, imediat după naştere ţin capul, se târâie. O mare impresie asupra participanţilor au avut cadrele despre reanimarea de către Igor Borisovici a noului-născut, care nu a respirat timp de 10 minute, dar totuşi a fost salvat de el – un spectacol nu pentru cei slabi de inimă. Potrivit studentei lui Charkovsky Marina Dadasheva- Draun, moaşă şi specialist de practicile orientale de vindecare (şi mamă a 11 copii): "Sistemul lui Igor Borisovici nu se termină cu naştere, ci continuă cu exerciţii dinamice, yoga pentru copii şi training-uri de apă. "Bebeluşii noştri de apa" pot face ceea, ce doctorii nu pot accepta. Dar asta este ceea ce le face mai sănătoşi şi mai puternici,ceea ce lucrează cu nivelul lor spiritual şi emoţional."
Naşterea este un proces spiritual. Prin urmare, a apărut un termin "moaşă spirituală" care confundă mulţi oameni, deoarece unii văd în ea o aluzie la o religie sau o sectă. Cu toate acestea, lucrul dat înseamnă că o astfel de moaşă primeşte nu numai corpul copilului, dar şi esenţa spirituală, care vine în această lume, şi ajută mamele să se concentreze asupra aceastei experienţe. "Cum trăieşti, aşa şi vei naşte”, - spune moaşa din Spania, Vanessa Brooks. Sarcina şi naşterea oferă femeii o oportunitate unică de a petrece un lucru amplu intern, iar naşterea fericită poate schimba toată viaţa. Naşterea, ca şi moartea, - timpul “tranziţiei mare", iar omul modern în acest moment se află la spital, şi nu are posibilitate să simtă până la sfârşit toată puterea lor sacrală.
Cine naşte? La conferinţă a sunat, că principalul protagonist la naştere, nu este un medic şi o moaşă, ci femeia, care naşte. Iar apelul de a "întoarce femeilor naşterea lor," înseamnă că femeia naşte nu numai după cum consideră de cuviinţă, dar, de asemenea, îşi asumă această responsabilitate - problemă "delicată". Potrivit moaşei Tatiana Sargunas, care mai mult de 20 de ani pregăteşte cupluri pentru naştere naturală moale, “unele femei cred , că mergând la spital, ele îşi elimină responsabilitatea, pe care o preiau medicii. Este o greşeală. Pentru că dacă se va naşte un copil nesănătos, şi mama însăşi va fi nesănătoasă, atunci ea îşi va da seama că a fost alegerea ei – poate înconştientă, dar responsabilă. Şi dacă există o alternativă, trebuie să fie studiată. Iar apoi, ea trebuie să aleagă". După cum spune Natalia Kotlar, “femeile ştiu cât costă cizmele, dar ele nu ştiu nimic despre sarcinile lor. Ele vin la doctor şi spun "naşte pentru mine”. Şi se justifică, că ele nu sunt medici. Noi nu vom pilota aeronava în locul unui aviator”. Dar, cum a fost menţionat déjà, naşterea nu este domeniul medicinei. Pe scurt, este vorba nu despre trecerea responsabilităţii pe alţi umeri, însă despre ceea că moaşa, medicii, şi femeia în naştere pur şi simplu fac pertea lor de lucru. “Moaşa asigură libertatea de la excitanţi externi, iar femeia lucrează cu spaţiul ei intern. Este o cooperare“, - spune Martha Orbis.
Aşteptările zădarnice. Cum a spus Eneida Spradlin Ramos, moaşă din Nicaragua, "astăzi noi suntem preocupaţi de soarta balenelor, entuziaştilor le pasă să nu fie perturbat locul unde se vor naşte puii de ţestoase marine. Curios, de ce nu putem face acelaşi lucru pentru noi şi copiii noştri ".
Maria Rusakova