Despre viața fără jucării

/ Vizionări: 2870

Жизни без игрушек

 

Viața fără jucării - sună cam trist, dar în realitate apare cu totul invers. Această idee a fost testată în practică în mai multe grădinițe din Germania. Rezultatul acestui experiment, aparent dubios, a fost foarte pozitiv: copiii au avut mai puține conflicte între sine, și - spre surprinderea scepticilor - erau mult mai puțin plictisiți. Unii părinți erau atât de multumiți de rezultate, că le-a venit ideea să organizeze "week-enduri fără jucării" și acasă.

Idei pentru jucării și decorații de Revelion hand-made
Idei pentru jucării și decorații de Revelion hand-made

Rămași fără jucării, copiii devin – în contra așteptărilor noastre - foarte activi, încep să le vină noi idei pentru joacă. Ei "pornesc" imaginația și transformă în jucării cele mai obișnuite obiecte de uz casnic. Mese, scaune, perne, fețe de masă sau cearșafuri devin obiecte foarte valoroase pentru joacă. Dar - și ce e mai important - valoarea partenerilor de joacă crește incredibil, copiii devin interesați reciproc.

Ideea de "jucării plecați în vacanță" a apărut la mijlocul anilor ' 90, în grădinițele catolice din Bavaria. Părinții au întâlnit aceasta idee cu mare scepticism. Ea a fost testată în mai multe grupe, "vacanța de jucării" ajungând pînă la 3 luni din an.

Pedagogii din grădinițele, în care a fost realizat experimentul, au constatat că în timpul "vacanței de jucării ", copiii interacționează cu mare interes, relația lor devine mai puternică, și ei se simt mai siguri în echipă. Experimentul a avut un impact foarte pozitiv asupra dezvoltării a vorbirii la copii. Anume acest moment le-a impresionat cel mai mult pe pedagogi și părinți. După experiment, copiii au fost întrebați dacă le lipsea ceva, majoritatea a răspuns că îi lipseau blocuri, Lego și păpuși. Adica jucării care necesită activitatea copilului. Nici un copil nu s-a plâns de plictiseală!

Experiența profesorilor bavarezi coincide cu cea a grădinițelor Waldorf  și grădinițelor ”în pădure”,  unde copiii practic nu au nici o jucărie artificială. Ei se joacă afară, în natură, cu bețe, pietre, castane, batiste și alte lucruri "simple" - și nu se plâng de viață.

Ideea de "jucării plecați în vacanță" - este o ocazie pentru noi, adulții, să ne reamintim (mai multe exemple găsim în propria noastră istorie și cultura din alte țări), că copiii pentru a se juca nu au nevoie de ceva special, tot de ce au nevoie – se află în interior.

Жизни без игрушек

Жизни без игрушек

Жизни без игрушек

Жизни без игрушек

Жизни без игрушек

Жизни без игрушек

Жизни без игрушек

A PHP Error was encountered

Severity: Warning

Message: file_get_contents(https://viza.md/md/latest.rss/6): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 403 Forbidden

Filename: rss-import/function.php

Line Number: 137