Detroit Electric SP.01 — cel mai rapid vehicul electric cu smartphone-ul integrat (+Video)
Este greu de imaginat, însă la începutul secolului XX pe piaţa americană mașinile electrice au fost mai populare decât cele cu motoare pe benzină. Fondata în 1907 în Detroit, compania Detroit Electric în 1910 a atins vânzările de 2.000 vehicule electrice pe an. Pe unul dintre ele a mers soția regelui auto, Henry Ford. Din păcate, în acei ani benzina a reuşit să înlocuiască energia electrică pe autotrasee şi în 1939 compania, care a lansat la timp 13.000 de maşini electrice (un record al secolului XX!) a încetat să existe.
În 2008 compania Detroit Electric a revenit pe piață pentru a recâștiga terenul pierdut. Recent compania a prezentat publicului un model SP.01 ca "primul car sportiv electric", "cel mai rapid" și complet integrat cu smartphone-ul.
Se presupune că maşina sportivă electrică va fi emisă într-o ediție limitată de 999 de unități. Dacă seria s-ar constitui din 1.000 de autoturisme, în America ea nu ar fi considerată drept una americană.
Un roadster cu două scaune pentru pasageri şi un dispozitiv de acţionare amplasat în spate, un motor electric amplasat central este echipat cu baterii uşoare, special concepute. Datorită lor și panourilor compozit ale caroseriei, masa vehiculului electric complet echipat constituie doar 1090 kg.
Smartphone-ul integrat se află în consola centrală şi scopul său nu este limitat la apeluri telefonice. Compania susține că SP.01 este primul vehicul în care smartphone-ul este folosit pentru a controla sistemul de infotainment. Sistemul SAMI (Smartphone Application Managed Infotainment system) oferă acces la o gamă largă de funcții, inclusiv, gestionarea iluminatului interior, playerul muzical și navigația, configurarea frânării recuperative, diagnosticarea vehiculului. Smartphone-ul poate fi folosit ca un control de la distanță pentru a găsi mașina la parcare, porni controlul climei sau verifica nivelul de încărcare a bateriei.
SP.01 complet electric este echipat cu AC motor de inducție cu răcire prin aer. Găzduit în spatele cabinei de pasageri, motorul electric economic cântărește doar 50 kg, dar este capabil să ajungă la 150 kW și un cuplu de 225 Nm la o valoare de randament mai mare de 91%. Viteza maximă a electricului este de 155 mile (245 km) pe oră, accelerația până la 100 km durează doar 3,7 secunde.
Motoarele de curent alternativ sunt mai ieftine decât motoarele de curent continuu, care sunt de obicei utilizate în vehiculele electrice. Cu toate acestea, înlocuirea a necesitat o nouă structură de transmisie, ca şi în vehiculele pe benzina. În mod standard, cutia are patru trepte, cea de-a cincea este disponibilă ca o opțiune, la fel ca şi transmisia automată.
Sursa de alimentare este formată din două baterii cu litiu instalate în diferite locuri. Greutatea lor totală constituie 300 kg, capacitatea - 37 kW / h, ceea ce este suficient pentru a parcurge 180 de mile (228 km). Timpul de încărcare în funcție de sursa de energie constituie 4.3-8 ore.
Detroit Electric promite să înceapă producția SP.01 în luna august. Prețurile de pornire la carul electric se încep cu cifra de 135.000 de dolari.
Autor: Alexei Norkin
Sursa: facepla.net