Dezvoltarea copilului la domiciliu. Oare aceasta este posibilă?
Dezvoltarea copilului la domiciliu. Oare aceasta este posibilă?
Dezvoltarea unui copil mic, în primul rând, se petrece în condiţiile casnice. Un copil mic se dezvoltă jucându-se. Pentru el, nu există nici o diferenţa între joc şi cunoaştere. Copilul învaţă şi se dezvoltă în fiecare moment al vieţii, în acelaşi timp orice parte a vieţii, care îi dă plăcere, pare un joc.
Prin urmare, jucăriile, alegerea lor responsabilă sunt extrem de importante pentru copil. La vârsta de la unu până la trei ani principalul obiectiv al dezvoltării este recunoaşterea proprietăţilor fizice ale diferitor obiecte. În consecinţă, jucăria ar trebui să aibă o astfel de calitate semnificativă, cum ar fi multifuncţionalitatea. Este bine când jucăria poate fi folosită în mai multe moduri diferite. De exemplu, ea rulează, poate fi un suport, un ciocănel şi combinată cu alte jucării. Sub această descriere se potrivesc perfect cuburi, mingi, diverse module de constructori. Desigur, pentru ca copilul să fie interesat de aceste jucării simple, el are nevoie de cineva care ar arăta un set iniţial de manipulări posibile cu aceste obiecte. Mai departe, copilul se joacă singur, inventând mereu noi modalităţi de acţiune.
Promovează dezvoltarea copilului vorbele, adresate copilului. TV inclus nu are acelaşi efect. Jucându-se pe lângă dispozitivul pornit, copilul nu-i atrage nici o atenţie sau cu ochii de sticlă vizionează reclama. Vocabularul copilului, structura gramaticală a discursului lui se îmbogăţesc în dialogul cu adulţii, atunci când comunicarea se petrece la nivelul ochilor, cuvinte şi fraze sunt repetate de mai multe ori, ajungând la înţelegerea copilului.
Implicarea copilului în afacerile casnice, de asemenea, contribuie la dezvoltarea acestuia.
Jocurile mixte cu copil, accesibile de vârsta lui, creează o bază foarte bună pentru cooperarea viitoare posibilă cu alţi copii. Un pici care participă la astfel de jocuri (de-a ascunselea, etc.) se învaţă să ia în considerare o altă persoană, cu capacităţile şi dorinţele ei. Desigur, copilul nu învaţă acest lucru imediat, dar în continuare deprinderile însuşite vor fi utile
Astfel, pentru un copil mic, părinţii sunt principala sursă de dezvoltare, şi nu o instituţie de învăţământ sau grupurile speciale. Chiar crescând mai mare şi începând să viziteze diferite cluburi şi secţiuni, copilul totuna va vedea în calea sa de dezvoltare pe mama şi tata lui.
Sursa: shkolazhizni.ru